Извънредна среща на вътрешните министри от ЕС за бежанците

5371
Извънредна среща на вътрешните министри от ЕС за бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на извънреден съвет в Брюксел, чиято основна тема е засиленият мигрантски поток. Министрите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за спешни мерки за разпределение на вече пристигналите мигранти и за създаване на постоянен механизъм за действие в подобни ситуации. Сред държавите обаче има разделение по няколко въпроса. Още от кореспондента на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

Най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам раздели държавите от Европейския съюз. Европейската комисия предложи на два пъти спешни планове за облекчаване на мигрантския натиск върху най-засегнатите държави – Италия, Унгария и Гърция. Според първото разпределение – от месец май – България трябва да приеме 500 мигранти, а от второто – още 1600. За всеки от тях страната ще получи по 6000 евро от Европейската комисия.

Германия спря железопътния транспорт с Австрия

Директорът на германските железници информира своя австрийски колега, че властите в Берлин спират железопътния транспорт от Австрия, ин...

Първата спешна схема, предложена от Комисията, беше обсъждана и променена от държавите и има вероятност да бъде одобрена от министрите. Проблем обаче може да има пред постигане на споразумение за второто предложение на Комисията от преди седмица. То предвижда задължителни квоти за прием на мигранти като спешна стъпка и въвеждането на подобна постоянна схема, която да може да се задейства от Европейската комисия.

Новите предложения за постоянна схема срещнаха твърда опозиция от Полша, Чехия, Словакия, Унгария. Финландия обяви, че ще приеме определения брой бежанци според спешния механизъм, но е против създаването на постоянна схема със задължителни квоти.

Броят на приеманите хора се определя от обективни критерии, например БВП и безработицата в приемащата страна. От общо 160 хиляди бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея, които ще участват в схемата, най-много ще бъдат приети в Германия – над 31 хиляди, Франция – 24 хиляди и Испания – почти 15 хиляди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа