Йоханес Хан: Балканите не трябва да се превръщат в паркинг за мигрантите

4851
Йоханес Хан: Балканите не трябва да се превръщат в паркинг за мигрантите
Снимка: БГНЕС

Необходимо е да се намери общоевропейско решение на бежанската криза. Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата на министрите на външните работи от ЕС и страните-кандидатки в Амстердам.

Трябва да избегнем ситуацията в която, страните от Западните Балкани, които са кандидати за членство да се превърнат в паркинг за бежанците, каза Хан. Според него решенията, които се вземат от отделни държави по този проблем може да доведат до "ефекта на доминото".

"Шенгел символизира Европа. Не трябва да позволим неговият разпад", каза още еврокомисарят, предаде БГНЕС.

След срещата македонският министър на външните работи Никола Попоски съобщи, че "контролът на македонско-гръцката граница за защита от бежанската вълна вече е реалност". "Страните дадоха положителна оценка за нашата роля в тази криза и ни определят като конструктивен партньор. Но, това което е много важно за нас и трябва да се подчертае е фактът, че ние успяхме да убедим европейските ни партньори, че Република Македония е страна, на която може да се разчита. През изминалия период положихме сериозни усилия за справяне с мигрантската криза. Контролът на македонско-гръцката граница вече не е просто само един план, а реалност", каза Попоски и поясни: "Ние доказахме, че не сме в ситуация да чакаме да се изготвят планове и да се търси финансиране. Ние въведохме всички онези мерки, които Европа очакваше от нас. Всичко това стана с наши средства".

Припомняме, че днес гръцките власти организирано докараха на македонската граница 69 автобуси с мигранти. В момента над 5000 души чакат да преминат на македонска земя недалеч от град Гевгелия.

По-рано днес унгарският дипломат №1 Петер Сиярто отправи тежки обвинения срещу Гърция по отношение на бежанската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа