Капитанът на "Коста Конкордия" е признал вина

17456
Капитанът на "Коста Конкордия" е признал вина
Снимка: Getty Images/Guliver

Капитанът на разбилия се край бреговете на Италия круизен кораб "Коста Конкордия" – Франческо Скетино, е поел отговорността за инцидента, пише италианският вестник "Кориере дела Сера, който се позовава на аудиозапис на разпита му.

"Вината е моя. Нямам какво повече да кажа", казва капитанът пред следователите по време на разпит. "Действах прибързано и като интелигентен човек, и като капитан, в тази ситуация не мога да заровя главата си в пясъка. Длъжен съм да поема цялата отговорност", допълва Скетино, предаде БГНЕС.

Катастрофиралия лайнер превозваше повече от 4200 души. Трагедията настъпи на 13 януари 2012 година близо до остров Джилио край бреговете на италианския регион Тоскана. При инцидента загинаха 32 души. Причината за трагедията стана рискована маневра на капитана, който е отвел плавателния съд твърде близо до брега.

В края на миналата година Скетино обвини за трагедията рулевия на кораба, индонезиеца Джейкъб Русли Бин. Скетино твърдеше, че е дал заповед корабът да завие наляво, за да се отдалечи от скалата. "Той обаче направи точно обратното. Ако беше изпълнил правилно заповедта ми, нямаше да се стигне до сблъсъка", заяви тогава екскапитанът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа