Киев губи Дебалцово, от ЛНР говорят за пълна автономия

22594
Киев губи Дебалцово, от ЛНР говорят за пълна автономия
Снимка: Getty Images/Guliver

Войниците от украинските сили, които се намират в град Дебалцево, масово предават оръжието си, заяви пред журналисти ръководителят на администрацията на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Максим Лешченко, цитиран от руските агенции.

В същото време в града е навлязла колона от автобуси, с които да бъдат евакуирани неговите жители. "Ситуацията в Дебалцево е много тежка, там са изпратени и хранителни продукти", посочи Лешченко. Той съобщи също, че ръководителят на ДНР Александър Захарченко е бил ранен вчера и е приет в болница в Донецк. От друга страна, Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи гаранции за изтеглянето от Дебалцево на украинските войници и оръжието им. "Ние сме готови не просто да посредничим, а и да прекратим този конфликт и да изтеглим всички украински оръжия от града", подчерта той, предаде БГНЕС.

Стана ясно и, че украинските сили започват изтегляне от Дебалцово. Натам пътува украинският президент Петро Порошенко.

Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция за Украйна

След четири дни на преговори, Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюцията за подкрепа на минските договорености, за овладяв...

Междувременно ръководителят на ЛНР Игор Плотницки постави въпроса за автономията на Луганск и дали той ще остане в границите на Украйна.

"Дали ще останем в Украйна? Зависи от това каква ще бъде Украйна. Ако остане сегашната, ние никога няма да бъдем в нейния състав. Но ако киевските власти извършат реформите, предвидени в споразумението от Минск, това вече ще бъде друга страна. Така може. Нека видим по какъв начин ще стане това", обясни Плотницки. "Ние никога не сме казвали, че воюваме срещу украинския народ. Всичко зависи от това какъв е нашият народ, кои са нашите съседи. Ако ние според тях сме терористи, врагове, те не са наши братя", подчерта ръководителят на ЛНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа