Киев реши да използва армията в Източна Украйна

29275
Киев реши да използва армията в Източна Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна "взе решение да започне широкомащабна антитерористична операция с участието на Въоръжените сили".

Това се казва в изявление на изпълняващия длъжността украински президент Александър Турчинов, качено на официалния сайт на Върховната Рада, предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че властите в Киев са "готови да разгледат въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и широка реформа на местното самоуправление, а също така обновяването на властта по места".

ЕС: Русия да спре провокациите, а Украйна да бъде сдържана

Европейският съюз настоя днес Русия да спре опитите за дестабилизация на Украйна и прикани украинските власти да проявяват сдържаност...

Турчинов обвини Русия, че води война срещу Украйна.

В обръщение към украинския народ Турчинов заяви, че „във войната, която Русия е повела срещу Украйна, се е проляла кръв”. Той обясни, че украинските власти са започнали мащабна антитерористична операция, за да сложат край на насилието в Източна Украйна.

„Няма да оставим Русия да повтори в източните региони това, което се случи в Крим”, подчерта президентът.

В същото време стана ясно, че украинският съвет за сигурност и отбрана се е отказал да въвежда извънредно положение в Източна Украйна, предаде „Лига”.

Тимошенко: В Източна Украйна действат отряди на руските специални служби

В Източна Украйна няма сепаратистки движения. Там действат отряди на специалните служби на Русия, които се опитват да дестабилизират Ук...

Предложението за въвеждане на извънредно положение в Донецка и Луганска област е било внесено от украинския вътрешен министър Арсен Аваков и началника на президентската администрация Сергей Пашинский. Повечето от членовете на Съвета обаче са против предложението.

Освен това, информиран източник заяви, че антитерористичната операция в град Славянск е преустановена, тъй като силите за сигурност са се отказали да влязат в града без прикритие от бронетехника. Бронираните автомобили не бяха изпратени в града, тъй като засега липсва решение за въвеждане на извънредно положение.

В същото време сепаратисти превзеха областната администрация в град Харков и отцепиха сградата, предаде „Цензор”.

Според местен журналист за няколко минути демонстранти, искащи федерализацията на Украйна, са преодолели полицейския кордон, разбили са вратата и са влезли в сградата на градския съвет.

Шойбле: САЩ и Европа може да се сближат отново заради Украйна

Заради кризата в Украйна САЩ и Европа могат да се сближат отново въпреки скандалите с подслушването, които разклатиха сериозно отношени...

Нападателите се подготвят за полицейска операция срещу тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа