Кипър позволи на руски военни кораби да използват кипърски бази

38757
Кипър позволи на руски военни кораби да използват кипърски бази
Снимка: БГНЕС

Кипър официално финализира споразумение с Русия, с което позволява на руски военни кораби да използва кипърски морски бази. Това стана по време на посещение на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва.

По думите на руския президент Владимир Путин споразумението е факт в рамките на антитерористични операции и операции срещу пиратска дейност. „Не мисля, че това споразумение трябва да тревожи някого”, каза руският президент, цитиран от EUobserver.

Днес изтича ултиматумът на "Газпром" към Украйна

Днес изтича ултиматумът на "Газпром" към Украйна. Преди три дни руският газов гигант заплаши, че може да отреже доставките на газ за Ук...

Путин говори и по отношение на двустранните бизнес отношения с Кипър. Руският бизнес е много активен на Острова на Афродита, имаме 65 млрд. долара инвестиции там, сподели руският лидер. Той призна, че повечето от инвестициите всъщност са транзитни заради добрите данъчни условия и добави, че и Сбербанк, и ВТБ „работят активно” в Кипър. И двете банки са част от санкциите на ЕС срещу Русия. В Кипър отиват 600 хил. руски туристи годишно, добави Путин, но не поиска пряко от Анастасиадис да поиска вдигане на санкциите от страна на ЕС към Русия. Руският президент каза само, че „Кипър е малка страна, но е равноправен член на ЕС както всички останали европейски държави в Съюза”. И добави, че страните-членки на ЕС трябва да подкрепят санкции само на база на техните национални интереси.

Самият Анастасиадис обаче даде ясен знак, че е готов на да работи за вдигане на санкциите срещу Русия. Той нарече Русия „велика държава” и изрично подчерта, че санкциите на ЕС срещу Москва водят до контрасанкции, а това предизвиква негативни ефекти за икономиката на Европа. И натърти, че кипърската икономика зависи от Руската федерация. Анастасиадис обяви, че подкрепя суверенитета на Украйна, но определи случващото се там като „граждански конфликт” и одобри действията на Путин за „постигане на мир”.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа