Конското месо е от Англия, не от Румъния?

20178
Конското месо е от Англия, не от Румъния?

Продължава разследването около скандала с продажбата на конско вместо говеждо месо в 16 държави от Европейския съюз. Британската полиция претърси кланица, за която се смята, че е част от спорните доставки. Това е първият обиск от началото на случая миналия месец.

Британската агенция за стандартизация на храните обяви, че след претърсването на кланица в Северна Англия е спряна работата и на месопреработвателна фабрика в Уелс.

За пръв път се появява версията, че част от конското месо, продавано вместо говеждо, може да идва от Великобритания. Досега като източник на месото беше сочена Румъния, откъдето категорично отхвърлиха обвиненията.

Скандалът започна в Ирландия, но впоследствие се разпростря в повече от половината страни от Европейския съюз. Случаят се разглежда като шокиращо доказателство за ниския контрол върху произхода на хранителните продукти в Европа.

В същото време стана ясно, че ирландското председателство на ЕС свиква министерска среща в Брюксел, на която ще бъде обсъден скандалът с конското месо.

Скандалът с конското месо засегна 16 страни от ЕС

Френски министри ще проведат разговори с ключови играчи в месната индустрия, като междувременно скандалът с конското месо вече засяга 1...

В срещата ще участват еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг и министри от страните от ЕС, засегнати от скандала. Въпросът ще влезе и в дневния ред на следващата официална среща на министрите на земеделието на ЕС на 25 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com