Кремъл е внимателен в коментарите за сваления Су-24

5989

Падането на бомбардировача Су-24 в Сирия, който по данни на турските медии е бил свален от самолети на ВВС на Турция заради нарушаване на въздушното пространство, е много сериозно „произшествие“, заяви Дмитрий Песков - говорител на руския президент, съобщи РИА Новости.

"Би било неправилно сега да се дават каквито и да било оценки, предположения, да се правят изявления, докато нямаме пълната картина. Затова сега просто трябва да се въоръжим с търпение. Това е много сериозно произшествие. Но, отново, без да имаме пълната информация, не може да се говори. Това би било невярно“, заяви Песков.

Вижте къде е свален руският Су-24

Генералният щаб на Турция излезе с официално изявление във връзка с удара по самолета, който наруши въздушното пространство на Турция. ...

Песков опроверга появилите се съобщения за извънредно свикване на Съвета по безопасност на Руската федерация.

„Турските медии едва ли знаят кога и по какъв повод Путин свиква извънредни и регулярни съвещания на Съвета по безопасност. Ако се появят някакви допълнителни мероприятия днес или тези дни, то ние, разбира се, ще ви информираме", допълни още говорителят на Кремъл.

"Засега Министерство на отбраната не са чули причините за падането на самолета. Знаем със сигурност, че самолетът се е намирал във въздушното пространство на Сирия, над територията на Сирия. В изявлението на министерството на отбраната е използвана думата “вероятно“, каза Песков в отговор на въпрос ще прибегне ли Москва до чл. 51 от Устава на ООН, който определя държавното право за самоотбрана.

Междувременно по непотвърдена информация единият от пилотите на руския самолет е загинал, съобщи newsru.com.

По-рано руското министерство на отбраната излезе със следното изявление:

Руското министерство на отбраната: Сваленият на турско-сирийската граница самолет е Су-24

Сваленият на турско-сирийската граница неизвестен засега бомбардировач е руски Су-24. Това заяви в официално изявление руското министер...

"Днес на територията на Сирия, вероятно в резултат на обстрел от земята, се е разбил самолет Су-24 на руския военен контингент в Сирийска арабска република."

По информация на "Интерфакс" руското военно министерство е опровергало информацията, че самолетът е нарушил турското въздушно пространство.

"Самолетът се е намирал на височина 6 хил. метра. Съдбата на пилотите не е ясна. По предварителна информация те са успели да катапултират", съобщават още от министерството на отбраната на Руската федерация (РФ).

От МО на РФ отбелязват, че „по време на полета самолетът се е намирал изключително на сирийска територия.“ „Това е регистрирано от обективни средства за контрол“, подчертават от военното министерство.

Турският президент Реджеп Ердоган, турският премиер Давутоглу и началникът на генералния щаб Хулуси Акар са потвърдили, че е свален Су-24. В рамките на пет минути руският самолет е бил предупреден десет пъти.

Военен самолет се разби в Сирия на границата с Турция* (ВИДЕО)

Военен самолет се е разбил в Сирия на границата с Турция. Това съобщи ТАСС по информация на турския ТВ канал Haberturk. Засега не е е...

Междувременно източник от турското министерство на отбраната е съобщил за, че турските пилоти няколко пъти са се опитали да се свържат с пилотите от сваления самолет, но не са получили отговор.

По информация на CNN Turk пък един от руските пилоти, управлявали самолета, е бил заловен от въоръжена опозиционна група в Сирия. Според източници на медията пилотът е хванат от сирийските тюркмени, които се сражават срещу сирийската армия в планините по турската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа