Къде е Виктор Янукович сега?

36605
Къде е Виктор Янукович сега?

Отстраненият президент на Украйна Виктор Янукович е задържан в Крим, информацията не е потвърдена официално, но е с 80% вероятност, това съобщение разпространиха електронните медии в размирната държава около полунощ българско време. После информацията бе опровергана.

"Арестуван? Инфо на 80%!!! Проверяваме", е написал депутатът от опозицията Владимир Куреной на страницата си във Фейсбук, съобщи LIГА.net минути след 23 ч. украинско време. Куреной е отбелязал, че арестът се е състоял в Крим и е уточнил, че източникът му е солиден, но трябва да се провери още веднъж. По-късно обаче той е посочил в мрежата, че информацията "не се потвърждава и не се опровергава". "Информацията ми е от достатъчно сериозни източници в правоохранителните органи. Но не мога да потвърдя, нито да проверя", е уточнил депутатът.

Сайтът цитира и Максим Майоров, който също във Фейсбук е съобщил за ареста на Янукович. "Жители на микрорайона току- що са видели Янукович на разположение на морската пехотинска бригада морска ЧФ РФ (Казашка бухта, Севастопол). В момента намерението е да бъде транспортиран на руски боен кораб – големия десантен "Азов". На мястото са автомобили на ГАИ (държавната автомобилна инспекция), микробус, 7 джипа и три бронетранспортьора. Задържат ли го или го придружават, информацията е надеждна", е написал Майоров, като е добавил съкращение на характерна попържня.

Украинските новинари припомнят по-ранни съобщения за това, че Службата за безопасност, вътрешното министерство и Генералната прокуратура са оповестили намерението си да задържат бившите държавни ръководители, на които е наложена забрана да напускат пределите на страната.

По-късно обаче, малко след 03:30 ч. украинско време, РИА"Новости" публикува опровержението на временно изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Арсен Аваков, като цитира информация на агенция УНН. "Аз не зная за какво става дума. Не разполагам с такава информация", посочва Аваков.

В събота Янукович напусна Киев и дълго време нямаше точна информация къде се намира държавният лидер. По-късно президентът в интервю пред украински журналисти в Харков потвърди, че няма намерение да напуска Украйна и заяви, че са налице всички признаци на държавния преврат, припомня РИА"Новости".

В по-ранна публикация от около 13 ч. е цитирано съобщението на Аваков за действителен опит на Янукович да напусне Украйна. Граничните власти са заявили, че не са допуснали от Донецк да излети самолетът с бившия президент. След отказа той е слязъл от самолета и с автомобил се е отправил в неизвестна посока, това е станало в нощта срещу неделя, е заявил временният вътрешен министър Арсен Аваков. Той посочва, че в събота и бившият главен прокурор Виктор Пшонка и данъчният министър Александър Клименко не са успели да излетят от Донецк, имало е стрелба, а междувременно двамата са напуснали летището. Също тогава на аерогарата в Симферопол е бил задържан и депутатът от Компартията Игор Калетник, но по-късно е бил освободен заради имунитета му.

В платформата Facenews политическият анализатор Павел Нусс също информира за ареста на Янукович и за това, че в момента (след полунощ) го транспортират до Киев. "Според мен, експрезидентът Янукович вече е физически ликвидиран от руските спецслужби. Абсурдно е да се счита, че човек, който осъзнава мащаба на трагедията и личната си отговорност за нея, може да се разхожда из градовете на Украйна. Той е сред потенциално опасните носители на информация за престъпленията на Путин срещу украинския народ и за Кремълския сговор, който предизвика стотици героични жертви на украинците. Още повече, че Янукович можеха или още могат да го унищожат "своите". Затова шансовете той все още да е жив и да бъде подведен под отговорност се равняват на 20%, не повече", казва Павел Нусс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа