Къпане с маркучи - процедура, прилагана в бежанския лагер в Лампедуза

13164

Официална проверка на условията и отношението към имигрантите в Лампедуза започват италианските власти. Причината е сниман тайно видеоклип, който показва какво всъщност става в бежанския лагер, предаде BBC.

На видеото се вижда как бежанците биват обливани с маркучи с вода на голо, все едно са затворници. Процедурата се прилага едновременно както на мъже, така и на жени. Според автора на видеото тази „процедура” се прилага на всеки три дни.

61 имигранти бяха спасени край Лампедуза

Шейсет и един емигранти от Африка бяха спасени от италианските власти край южния остров Лампедуза, предаде ДПА, като се позова на брего...

Кметът на Лампедуза Джузи Николини коментира, че видеозаписът показва бежанския лагер да изглежда като концентрационен лагер и че Италия трябва да се засрами от отношението към бежанците. Върховният комисар по бежанците Антониу Гутиереш заяви, че условията на Лампедуза са неприемливи и изиска незабавно прехвърляне на бъдещите бежанци в други центрове във вътрешността на страната. Италианският премиер Енрико Лета обеща разследване на обстоятелствата при заснемането на видеото и че отговорните ще бъдат наказани.

Бежанският център на Лампедуза се управлява от консорциума „Лампедуза Аколиенца", който принадлежи на организацията „Групо Сисифо". Ръководството на центъра получава от държавата по 21 000 евро на ден за издръжка, пише 24 часа.. В момента в центъра живеят над 700 бежанци, предимно от Сирия и Еритрея. Условията са за подслоняване на около 250 души.

Лампедуза се прочу след като стотици имигранти се издавиха при опит да стигнат от бреговете на Африка до Европа. Още в началото на октомври имаше оплаквания от страна на бежанци, че условията на малкия италиански остров са много тежки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа