Лафчис и Гарелов: Гърция се бори за своето

18043
Лафчис и Гарелов: Гърция се бори за своето
Снимка: Getty Images/Guliver

Всеки месец пенсионната система в Гърция глътва по 1 млрд. евро т.е. по 12 млрд. евро. Това е един от основните аргументи, заради които ЕС и МВФ натискат южните ни съседи и преговарящите твърдят „Край на играта”.

Жените с непълнолетно дете в Гърция могат да се пенсионират на 51 години, а стюардесите в държавната авиокомпания също могат да излязат в пенсия след само 15 години стаж – това са само част от примерите на Западна Европа за разхищение.

Гърция и кредиторите се споразумяха за бюджетните цели

Гърция е постигнала съгласие с Европейския съюз и Международния валутен фонд по отношение на бюджетните цели. Това обяви говорителка ...

Досега кредиторите поискаха повишаване на пенсионната възраст от 53 на 67 години, както и пенсиите над 1400 евро да бъдат обложени с данък. Най-ниската пенсия в Гърция е 450 евро на месец.

Пред Нова телевизия бившият президент на „Левски” Томас Лафчис опроверга цитирани данни на Световната банка, че в Гърция една магистрала струва седем пъти по-скъпо от Германия. А журналистът Иван Гарелов подчерта, че външни фактори се опитват да „бутнат” правителството на „Сириза”.

Големият сблъсък сега е как да се съберат грубо 8 млрд. евро, за да се връщат външни кредити. До края на лятото Гърция всъщност  „Сириза” предлага облагане на по-богатите – например фирми с доход над 1 млн. евро годишно се облагат с повече. От друга страна ЕС иска да се работи по пенсионната система и рязане на разходите там, което удря по по-бедните, посочи Лафчис.

Няколко години Гърция беше в режим на икономии, но това не доведе до обещаваното подобрение. Сега Атина иска глътка въздух, заяви Гарелов.

Оланд призова за бързо подновяване на гръцките преговори

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова за бързо рестартиране на преговорите, за да се спаси Гърция от финансова катастрофа. Олан...

Въобще не е вярно, че на обяд има по четири часа почивка. Повечето гърци работят на по две места, категоричен беше Лафчис. Той добави, че външните кредитори искат и 23% увеличение на данъка върху тока, което пак ще удари по най-бедните, каза още Томас Лафчис. Той обясни, че днес вече в Гърция идва и австрийският канцлер, който предлага разсрочване с пет години на около 6-те млрд. евро, които южните ни съседи трябва да върнат през това лято. Само на МВФ трябва да се върнат 1,6 млрд. евро до 30 юни.

И външните кредитори, и ЕС има накъде да отстъпят. Но сега се играе на много високо ниво, каза Гарелов. Той заяви, че подкрепата към „Сириза” в Гърция не намалява. Отделно САЩ настоява пред ЕС да има разбирателство с Гърция, за да се избегне опасността Атина в крайна сметка да се обърне за финансов ресурс към Русия.

Не вярвам, че Гърция ще излезе от еврозоната, защото никой не може да предвиди какво точно ще се случи – както за Гърция, така и за останалите страни в еврозоната, каза Лафчис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com