Лидерът на основната сирийска опозиция ще се включи в мирните преговори

2005
Лидерът на основната сирийска опозиция ще се включи в мирните преговори
Снимка: Gettyimages.com

Лидерът на основната обединена опозиционна група в Сирия - бившият сирийски премиер Раид Хиджаб, ще пристигне в Швейцария днес, за да се присъедини към мирните преговори. Това съобщи говорител на групата, цитиран от AFP.

Пристигането на главният координатор на Върховния комитет за преговори може да даде нов тласък на мирните преговори за приключване на петгодишния конфликт в страната. Тяхното бъдеще не беше ясно, тъй като не се знаеше дали опозицията в страната ще вземе участие в тях.

Неговото участие се вижда като позитивен знак, тъй като представителите на правителството на президента Башар Асад се оплакаха, че една от причините преговорите да не могат да започнат е лисата на организация сред членовете на Комитета.

„С присъствието на Хиджаб тук Комитетът може по-добре да демонстрира обща позиция в представянето на опозицията“, каза западен дипломат в Женева. „Това е много сложен процес и ще изисква всички участници да останат в постоянен диалог“, каза още дипломатът.

Хиджаб, който беше премиер за няколко месеца през 2012 г., преди да напусне поста, беше избран през декември за генерален координатор на обединената опозиционна група, която от своя страна беше създадена с подкрепата на Саудитска Арабия и САЩ в края на миналата година.

Дамаск, както и неговият основен поддръжник Русия са против участието в Комитета на въоръжени групи, защото смята, че неговите членове са ислямисти. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви в понеделник, че индиректни преговори вече са започнали, както беше предвидено в пътната карта, договорена през ноември. В същото време обаче главният правителствен преговарящ Башар ал Джафари заяви, че разговорите все още са в подготвителен етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа