Меркел: ЕС трябва да подаде ръка на Гърция, за да се справи с бежанската криза

2878
Меркел: ЕС трябва да подаде ръка на Гърция, за да се справи с бежанската криза
Снимка: Gettyimages

"Европейският съюз трябва да подаде ръка на Гърция, за да се справи с бежанската криза и да не изпадне в хаос", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Сериозно ли вярвате, че всички европейски държави, които миналата година се бориха да задържат Гърция в еврозоната, и ние бяхме най-стриктни, могат година по-късно да позволят тя да потъне в хаос?, попита риторично Меркел и разкритикува остро Австрия и четирите балкански държави, които миналия петък въведоха граничен контрол и дневни квоти за пристигащите бежанци.

Тя посочи, че източноевропейските държави са затегнали граничния си контрол. „Проблемът е, че те действат самостоятелно и едностранно, но не е добре ако дадена държава не е включена”, допълни Меркел в интервю за телевизия ARD.

Близък съюзник на Меркел я разкритикува заради бежанците

Хорст Зеехофер, председателят на ХСС – баварската посестрима на партията на Ангела Меркел ХДС - обвини германския канцлер, че е з...

"Това, което се случва, е точно от каквото се страхувахме, че сега страната е оставена сама с проблемите си, ние не можем да позволим това”, заяви германският лидер.

Меркел, която дълго спори с гръцкия премиер Ципрас, изисквайки строги икономии в замяна на милиардите в спасителните планове на ЕС и МВФ, обяви, че сега е в близък контакт с гръцкия си колега относно бежанския поток.

Канцлерката е категорична, че бежанският поток може да бъде намален чрез затягане на външните граници на ЕС, включвайки кораби на НАТО в мисията за наблюдение за спиране на лодките от Турция, както и сделката на ЕС с Анкара.

„Много обаче не вярват в това и казват – добре кой знае дали това ще работи”, коментира германският канцлер и заяви, че остава оптимист за справянето с голямата бежанска криза.

Меркел смята, че е неин дълг и задължение да направи всичко възможно Европа да намери единен път. Тя коментира още, че няма план Б и няма да направи промяна в бежанската си политика. Тя отхвърли и идеята за въвеждане на ограничения за броя на мигрантите.

Юнкер: Историята ще докаже правотата на Ангела Меркел

Това човек да има позиция и да се придържа към нея дори и в трудни времена е част от длъжностната характеристика на държавните лидери. ...

През следващите седмици канцлерът ще бъде изправена пред сериозно изпитание, тъй като предстоят местни избори в три германски провинции.

През март предстоят да бъдат проведени две срещи между държавите от ЕС и Турция, първата от които на 7 март, на които ще бъдат обсъдени варианти за справяне с кризата. Очаква се със затопляне на времето бежанският поток да се засили.

7000 бежанци блокирани в Идомени на гръцко-македонската граница

Междувременно днес Македония отново затвори границата си с Гърция, блокирайки 7000 бежанци и мигранти на територията на южната ни съседка, съобщи на сайта си гръцкото издание „Катемерини“.

В неделя вечерта Скопие отвори границата си, но пропусна едва 300 бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com