Меркел и Оланд призоваха за общи действия срещу ИД

4029
Меркел и Оланд призоваха за общи действия срещу ИД
Снимка: Gettyimages.com

Свалянето на руския бомбардировач Су-24М от турската армия не бива да повлияе на дипломатическите усилия за урегулиране на конфликта в Сирия.

Това заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, от когото бе приета в Елисейския дворец.

Москва отмени срещата на върха с Анкара в Санкт Петербург през декември

Москва реши да отмени запланувана за средата на декември руско-турска среща на върха в Санкт Петербург, съобщи вестник "Комерсант, позо...

"Надявам се, че вчерашните събития със сваления руски самолет няма да станат стъпка назад във "виенския" процес /на решаване на конфликта/, каза канцлерът. Според Меркел заплануваното посещение на президента Оланд в Москва ще изиграе важна роля в решаването на въпроса за борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". "Посещението на Оланд в Русия ще бъде много важно за борбата срещу ИД, както и за продължаване на политическия процес в Сирия", каза Меркел. Тя отбеляза, че за борбата с ИД трябват общи действия. "Нашият общ враг е тероризмът, а общата задача - да действаме решително. ИД не може да бъде убедена с думи, тя трябва да бъде победена с военни средства", добави канцлерът.

Германският канцлер обеща на Париж да действа бързо, за да отговори на искането на президента Франсоа Оланд Германия да поеме евентуално допълнителни отговорности в борбата срещу тероризма.

“Когато президентът ме покани да помисля върху евентуални допълнителни отговорности, които бихме могли да поемем, приех това като истинска мисия и ние ще реагираме бързо", обеща тя в общото изявление пред журналисти, което направиха с Оланд. "Бих искал Германия да може да се ангажира още повече в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак", каза френския президент. Той посочи, че е наясно със законите в Германия относно такива действия - за участие на Германия в каквато и да е било военна операция зад граница е необходима зелена светлина от германския парламент. Германското правителство вече обяви вчера решението си да изпрати 650 германски войници в Мали, за да облекчи там Франция, която е ангажирана в Сирия с военни действия срещу ИД. По въпроса за бежанците, Франсоа Оланд призова да не се смесват бежанци с терористи и подчерта, че дълг на Европа е да приеме тези хора. "В Европа пристигнаха много хора, бягащи от кланетата в Сирия, от бомбардировките на режима и от убийствата на ИД", каза той. Оланд подчерта, че тези хора не бива да се приемат като терористи.

Франция призовава за деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски изтребител.

САЩ наложиха санкции за купувачи на петрол от ИД за режима на Асад

САЩ наложиха санкции на поддръжници на правителството на сирийския президент Башар Асад, включително посредник, който купува петрол з...

"Това, което се случи е много сериозен инцидент. Ние призоваваме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се възстанови възможно най-скоро диалога между Русия и Турция", каза Оланд. По въпроса за предстоящото в четвъртък работно посещение в Москва, президентът на Франция съобщи, че смята в хода на преговорите в руската столица да настоява за съвместни действия срещу ИД. "По повод предстоящото си днес посещение в Москва, където ще се срещне с президента Владимир Путин, Оланд заяви: "Това, което смятам да кажа, е, че всички ние трябва да се борим именно с "Ислямска държава".

Припомняме, че на 24 ноември изтребител на турските ВВС F-16 свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара, е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия. Министерството на отбраната на Русия от своя страна настоява, че самолетът Су-24М се е намирал над сирийска територия и че не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа