Меркел приключи с гърците за военни репарации

24331
Меркел приключи с гърците за военни репарации
Снимка: Getty images/Gulliver

"Политическото ръководство на Германия смята темата за военни репарации за Гърция за напълно приключена", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел след преговорите с премиера на Гръция Алексис Ципрас в Берлин, предаде РИА Новости.

На съвместна пресконференция Ципрас каза, че трябва да се решат „проблемите от миналото“ – връщането на принудителния окупационен заем, взет по време на окупацията на Гърция 1941-1944 г., и репарациите за разрушаването на инфраструктурни обекти.

Гърция настоява: ЕС да ни отпусне пари, или спираме да плащаме

Гърция няма да е в състояние да изпълни следващите седмици изплащането на дълговете си, най-вече спрямо МВФ, ако Евросъюзът не предоста...

„Това не е просто материална тема, това е морална тема, която касае двата народа. Трябва да затворим страницата на нацизма“, каза Ципрас.

„Политическото ръководство смята темата за репарациите за закрита“, коментира Меркел.

Тя все пак допълни, че разбира се съществува въпроса за историческата отговорност.

"Германия иска да види Гърция икономически силна, но това изисква прилагане на реформи. Ние искаме Гърция да бъде силна от гледна точка на икономиката, искаме растеж и намаляване на безработицата, включително и сред младите хора. За това са важни реформите и солидният бюджет", заяви Меркел.

"Решенията за предоставяне на ликвидност се взимат от международните кредитори. Не мога да обещая нищо. Процесът е съвсем различен", каза Меркел.

Тя обясни, че с гръцкия премиер са обсъдили проблемите пред Атина за излизането й от кризата. Двамата разговаряли за това как Гърция ще реализира постигнатите споразумения и как ще използва времето след удължаването на програмата с 4 месеца. Ципрас не отговори на въпроса представил ли е на Меркел конкретен план с реформи, който се очаква от него в Брюксел.

Канцлерът също така подчерта, че Берлин и Атина ще продължат да си сътрудничат, тъй като и двете страни са членове на ЕС и НАТО.

"Гърция и Германия трябва да работят усилено за елиминиране на обидните стереотипи един към друг, увеличили се в хода на кризата в еврозоната", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Според него важна тема на разговорите е било двустранното сътрудничество.

"Въпреки събитията от последните пет години, когато действаше програма за икономии, не можем да кажем, че всички проблеми идват от чужденците. Не можем да обвиняваме за проблемите си другите, но не и нас", категоричен беше гръцкият премиер, като допълни, че има "вътрешни причини за кризата".

Ципрас отбеляза, че срещата в Берлин е изключително важна за него. "Трябва да се разбираме по-добре. Няма алтернатива на диалога по пътя към премахване на трудностите", обясни ръководителят на гръцкия кабинет. Според него двете страни трябва да оповестят открито гледните си точки, дори те да са противоположни.

Ципрас: Срещата ми с Меркел няма да бъде под натиска на преговорите

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас каза, че не приема да има натиск по време на утрешната среща на четири очи с германски...

В последно време отношенията на Атина и Берлин се влошиха значително на фона на исканията за репарации за престъпленията от Втората световна война и разликите във вижданията за преодоляване на кризата. Германия често е обвинявана в това, че не иска да смекчи тона към страните от Южна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа