Милер: Строим "Турски поток" по дъното на Черно море и чакаме европейската инфраструктура

11890
Милер: Строим "Турски поток" по дъното на Черно море и чакаме европейската инфраструктура
Снимка: БГНЕС

"Газпром" е готов да сътрудничи с Еврокомисията по всички модели, включително в рамките на Европейския енергиен съюз, заяви ръководителят на концерна Алексей Милер. От компанията виждат сериозни рискове в европейския модел за диверсификация на газовите доставки, но са готови да работят с Еврокомисията. Това заяви още Алексей Милер в изказването си на конференция на елитния Валдайски клуб.

По думите му, ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности. Милер подчерта още, че "Газпром" не изключва участие в проекти за строителството на газопроводи в Европа, но само в проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на проекта "Турски поток".

Клуб на приятелите на "Газпром"

В Европа се формира нова коалиция на приятелите на „Газпром”. След като натискът на САЩ и ЕС доведе до провала на проекта ...

"Газпром" е готов за изгради "Турски поток" и да чака строителството на европейската инфраструктура за него, поясни още Милер. "Ще започнем строителството, веднага щом минат всички съгласувания", каза той. По думите му проектът ще мине по дъното на Черно море, "няма нужда да го обсъждаме с европейските партньори. Ние ще го построим и ще чакаме. Колкото е необходимо, толкова ще чакаме. Временните рискове са отговорност на Европейския съюз", каза шефът на "Газпром".

Ръководителят на концерна представи и някои нови виждания. "Състоянието на азиатските пазари ще се превърне в основен фактор за ценообразуването на европейските пазари на газ. Трябва да се разбере, че в най-близка перспектива ценообразуващият фактор на европейския пазар ще стане азиатския пазар", посочи Алексей Милер.

В тази връзка той подчерта, че концернът ще реализира стратегията си да развитие на евроазиатския пазар с нови партньори. "Векторът на движението е от европейска към евроазиатска стратегия за функциониране на пазара. Започна формирането на нов газов пазар – евроазиатският", категоричен е Милер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа