Министрите на ЕС гласуваха "за" задължителното разпределение на 120 000 бежанци

4872
Министрите на ЕС гласуваха "за" задължителното разпределение на 120 000 бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз одобриха с квалифицирано мнозинство задължителните квоти за разпределението на 120 000 мигранти в Европейския съюз, предаде AP.

Схемата за квотите беше предложена от Еврокопейската комисия. 

Юнкер: Ако някой е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, ограда няма да го спре

Призовавам всички държави членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнке...

След като не се постигна пълно единодушие по текста на предложението от Люксембургското председателство на Съюза, то го е подложило на гласуване и мнозинството от държавите-членки, включотелно и България, са гласували "за" разпределянето.

Било е предложено разпределянето на 120 000 мигранити да стане на два пъти – спешно да бъдат заселени 66 000 души, намиращи се сега в Италия и Гърция и на по-късен етап – още 54 000, информира БНТ.

Румъния, Словакия, Унгария и Чехия очаквано са гласували "против", но са се оказали малцинство, а Финландия се е въздържала, предаде БНР, позовавайки се на два независими източника. 

Вътрешният министър на Полша обаче, изненадващо е заела различна позиция от колегите си от Вишеградската група. Варшава е дала подкрепата си, въпреки че първоначално беше против задължителните квоти. 

Хърватия критикува Германия за "поканата към бежанците"

В германската столица Берлин приеха спокойно критиките на президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович към федералния канцлер Ангел...

Това на практика би означавало, че тези държави от Централна Европа ще бъдат принудени на сила да приемат отредения им брой бежанци, а Унгария ще бъде принудена да дава такива. 

България ще подкрепи задължителните квоти за разпределянето на 120 000 бежанци в ЕС, потвърди преди началото на извънредната среща на вътрешните министри в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова. "Този ангажимент трябва да бъде задължителен за държавите, защото иначе се обезмисля неговото прилагане", каза тя.

Очаква се официалният текст на решението на Съвета на министрите и точните проценти и разпределението на квотите.

 

Чехия се обявява против квотите за бежанци

Чехия е против квотите за бежанци. Тази позиция беше потвърдена и ще бъде защитена на срещите във вторник и сряда по повод бежанската...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа