Мирният план за Източна Украйна ще бъда подписан утре, обяви Порошенко*

17092
Мирният план за Източна Украйна ще бъда подписан утре, обяви Порошенко*
Снимка: Getty Images/Guliver

Споразумението за мир в Източна Украйна ще бъде подписано в петък. Това обяви преди минути украинският президент Петро Порошенко, цитиран от БГНЕС.

Вчера в телефонен разговор Порошенко и руският му колега Владимир Путин се договориха за примирието. Путин пък представи седем точки, които трябва да се изпълнят, за да бъде постигнато то.

Донецк отказва да прекрати огъня

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) няма даприеме примирието и да спре военните действия, докато в Донбас има украин...

Москва се стреми към резултатна среща на контактната група и се надява, че другите участници в този механизъм ще имат същите цели. Това заяви междувременно руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

"Ще настояваме за прекратяване на огън, сега това е най-главното. Стига толкова. Твърде дълго страдаше цивилното население и продължава да страда. Всички отговорни политици, всички онези, които ръководят въоръжените хора в Киев и в югоизточна Украйна, трябва да осъзнават своята отговорност...да спрат войната и по-нататък да започнат да се договарят за решаването на всички други въпроси", каза Лавров, цитиран от БГНЕС.

Срещата на върха на НАТО започна с нови обвинения към Русия. Москва беше критикувана, че умишлено разпалва конфликта в Източна Украйна. НАТО и Великобритания се заканиха да засилят натиска върху Кремъл.

Кризата в Украйна е основна тема на най-важната среща на върха на НАТО от 20 години насам. Очаква се пактът да обяви формирането на 10-хилядна бойна част за бързо реагиране заради руската агресия в Украйна, информира Нова телевизия.

Путин и неговите седем точки за мир в Украйна

След като по-рано днес украинският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко договориха примирие за враждуващите...

*Информацията е допълнена в 16.15 ч.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа