Могерини: ЕС очаква от Турция помирение с кюрдите

6032
Могерини: ЕС очаква от Турция помирение с кюрдите

ЕС ще окаже пълна подкрепа за възобновяването на мирния процес между турските власти и кюрдите, и смята, че този процес сега е крайно необходим. Това каза върховният представител на ЕС Федерика Могерини, предаде РИА Новости.

„За нас е важно да водим пълноценен диалог по всички въпроси. Миграцията и кризата с бежанците е един от тях, но има и други, включително новия импулс в преговорите за присъединяване. Както знаете работил над отварянето на глави. Това включва и нов принос с турската страна по основни въпроси, като правата на човека, свобода на медиите, и подчертавам необходимостта от възобновяване на мирния процес с кюрдите“, каза Могерини пред журналисти при пристигането си за срещата ЕС-Турция.

Заради бежанците ЕС дава на Турция 3 млрд. евро и безвизов режим

Европейската комисия отпуска 3 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ за бежанците в Турция, а от октомври 2016 г. турските граждани...

В същото време министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу разкритикува икономическите санкции по отношение на Анкара, наложени от Русия, предаде агенция Блумбърг.

Според него приоритет при създалата се ситуация трябва да е намаляването на напрежението и предотвратяването на инциденти като този с руския бомбардировач Су 24, който Турция свали.

Не само Турция има икономически интереси в Русия, Русия също има икономически интереси в Турция, каза Давутоглу, като добави, че Анкара очаква от руските власти да действат разумно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа