На 16 март Крим ще гласува присъединяването към Русия

26301
На 16 март Крим ще гласува присъединяването към Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Промосковските власти в Крим призоваха руския президент Владимир Путин да разгледа молбата им за присъединяване на региона към Руската федерация. Желанието на Крим ще бъде гласувано на референдум на 16 март.

"Парламентът на Крим прие предложението Крим да се присъедини към Русия. Органът е поискал президентът и парламентът на Русия да разгледат молбата", заяви Григорий Йoфе от ръководството на парламента. 

Путин е информиран за решението на Върховния съвет в Крим за присъединяване към Руската федерация, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

"Докладвано е на президента Путин. За сега няма какво повече да добавя", заяви Песков.

Промосковските власти в Крим призоваха руския президент Владимир Путин да разгледа молбата им за присъединяване на региона към Руската федерация.

Турция ще се намеси в Крим при опасност за татарите

Ако кримските татари бъдат изложени на опасност, Турция ще бъде първата страна, която ще им се притече на помощ, е обещал турският мини...

По-рано стана ясно, че руският външен министър Сергей Лавров устоя на натиска на Запада да се срещне с украинския си колега, но заяви, че преговорите за кризата в Украйна ще продължат в следващите дни. В края на ден на интензивни преговори в Париж, в които участваха външните министри на Русия, САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Полша, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, Лавров напусна сградата на френското министерство на външните работи, без да проведе среща с действащия украински външен министър Андрей Дещица – член на правителство, което Москва отказва да признае. САЩ, подкрепяни от Великобритания, Франция и Германия, призоваха Лавров да се съгласи на среща лице в лице с Дещица като сигнал за готовността на Москва за деескалация на конфронтацията със Запада във връзка с действията на Русия на Кримския полуостров.

В кратно изявление Лавров заяви, че неговото заминаване не означава край на усилията за разрешаване на настоящата криза чрез дипломатическите канали. „Имахме дълъг ден на дискусии за Украйна”, каза руският дипломат. „Всички се тревожим за това, което се случва там”, добави той. „Съгласихме се да продължим дискусиите в следващите дни, за да видим как да помогнем за стабилизирането и нормализирането на ситуацията и преодоляване на кризата”, допълни Лавров.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди, че „интензивните дискусии” с Русия и Украйна ще продължат в следващите няколко дни.

„Днес инициирахме процес, който се надяваме в последствие да доведе до деескалация” на напрежението между Украйна и Русия, каза Кери след края на дипломатическите преговори в Париж, които завършиха с отказа на Москва да отстъпи пред натиска на Запада за провеждане на директни преговори с новото украинско правителство.

Руснаци са влезли във втора украинска база в Крим

Руските сили са поели частичен контрол над втора база за изстрелване на ракети в южната част на Кримския полуостров и са окупирали сгр...

По-рано високопоставен представител на американския Държавен департамент отрече руските съобщения, че Москва и западните сили са се съгласили, че украинското правителство и опозицията трябва да се придържат към мирното споразумение, посредник на което стана ЕС, съобщи агенция Фокус.

От своя страна министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс смята за възможно в „близките дни да бъде намерен изход от кризата” в Украйна. Това заяви той след края на срещата в Париж с външните министри на Русия, САЩ, Германия, Великобритания, Полша, в която участва и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.
„Работата продължи цял ден”, каза Фабиюс след края на дискусиите.

„За пръв път от началото на кризата в Украйна успяхме да осигурим среща в Париж на министъра на външните работи на Русия (Сергей Лавров), на държавния секретар на САЩ (Джон Кери), на министъра на външните работи на Украйна (Андрей Дещица) и европейските им колеги”, добави той и почерта: „За пръв път успяхме да постигнем напредък в правилната посока, ние поехме по пътя на разрешаването на кризата в Украйна.”

„Договорихме се да продължим преговорите и да се постараем да постигнем мирното разрешаване на кризата”, съобщи министърът и добави, че работата ще продължи в Рим, където предстоят интензивни консултации. „Възможно е в следващите дни да успеем да намерим изход от кризисната ситуация”, допълни Фабиюс.

ОССЕ изпраща военни наблюдатели в Украйна

Организацията по сигурността и сътрудничеството в Европа ще изпрати в Украйна група военни наблюдатели, предаде Грани.Ру. Такова решен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа