Над 12 600 бежанци са влезли в Словения за 24 часа

6915
Над 12 600 бежанци са влезли в Словения за 24 часа
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 12 600 имигранти са пристигнали в Словения през последните 24 часа, съобщи словенската полиция, което е рекорд, превишаващ дори и този, регистриран в Унгария в разгара на кризата през септември, предаде БГНЕС.

Общо 34 131 имигранти са влезли Словения от събота.

На 23 септември Унгария, която оттогава затвори границите си, регистрира рекорден брой от 10 046 бежанци за ден.

Словенският министър на вътрешните работи Весна Жнидар предупреди, че има "голяма вероятност Австрия в много кратки срокове да преустанови приемането на бежанци".

Според Жнидар "Австрия има много големи проблеми при подсигуряването на подслон за огромния брой бежанци, които пристигат в страната".

Тя не е получила окончателен отговор и сигнал за затварянето на границата със Словения, но тази възможност остава отворена. "Ако Австрия предприеме тази стъпка - за затварянето на границата, Словения ще бъде принудена да направи същото", каза още Жнидар.

Словенската полиция полага огромни усилия за да се стигне до споразумение с Австрия за увеличаване на броя на мигрантите, които преминават транзит през Словения, но е много вероятно Австрия в най-скоро време да спре да приема мигранти, поясни Жнидар. Тя определи положението в Словения като много трудно, което обаче все още е под контрол.

В 4.00 часа тази сутрин словенската полиция установи, че огромни групи от мигранти минават пеша през т.нар. "зелена граница" в района на Ново село. А само през изминалия ден пеша в страната са пристигнали над 2500 мигранти.

Властите в Любляна съобщиха, че от събота до вчера в Словения от Хърватия са пристигнали 25 000 мигранти. От 16-ти септември до снощи от Сърбия в Хърватия са пристигнали 214 474 души, съобщи вътрешното министерство в Загреб.

В същото време унгарският премиер Виктор Орбан категорично отхвърли възможността за отваряне на границата с Хърватия и Словения. Всички тези мигранти трябва да бъдат върнати обратно в Гърция, призова унгарският лидер.

Напрежението на словенско - хърватската граница расте

Поради огромния прилив от мигранти положението на границата между Словения и Австрия излезе извън контрол. Малко преди 20.00 часа ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа