Накъде без Великобритания? Какво ще стане с ЕС след референдума?

7365
Накъде без Великобритания? Какво ще стане с ЕС след референдума?

За нас е трудно да разберем концепцията за Европа в контекста на това как се разбира в останалите европейски страни. Това заяви Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България в рамките на дискусията "Референдумът във Великобритания: Последствията за България и Европейския съюз".

По време на публичната дискусията, организирана в София от българския евродепутат от ЕНП Светослав Малинов, изказванията се фокусираха около последствията за гражданите на страните членки от евентуалното излизане на Великобритания от Общността, както и бъдещето на ЕС в една променена политическа обстановка.

Ема Хопкинс заяви, че Великобритания винаги е била европейска сила, а със сделката, която беше сключена между Лондон и Брюксел, британският премиер Дейвид Камерън е целял да отговори на притесненията на британците, но и да реформира Европейския съюз. По думите на Хопкинс новото споразумение за Великобритания покрива въпросите за конкурентоспособността на ЕС, като набляга на нуждата на развиване на европейския единен пазар и дигиталните услуги, и също така намалява европейското регулаторно бреме. Новата сделка между Брюксел и Лондон позволява и Великобритания да блокира законодателни предложение на ЕС, които не иска, припомни още британският посланик.

Сделката ни позволява да останем в ЕС с наш собствен статус извън Шенген, извън еврозоната със запазване на независимостта на съдебната си система и вътрешни работи, каза Ема Хопкинс. Тя добави, че особено важно за британските гласоподаватели е било ограничаването на възможността за използване на британската социална система.

Но ако Великобритания реши „вън от ЕС?

Бъкингамският дворец отрече кралицата да е подкрепяла Brexit

Бъкингамският дворец опроверга категорично информацията на британския в. "Сън", че британската кралица Елизабет Втора подкрепяла идеят...

Британският посланик у нас очерта какво може да се случи, ако гражданите на островното кралство решат страната им да излезе от Европейския съюз. Има няколко алтернативи, като едната е да се търси модела на Норвегия, при който Великобритания ще е възможно най-близко до европейския единен пазар, ще прави вноски в ЕС и приема европейско законодателство, но няма да може да взима решения по общ европейски въпроси. Втори вариант е станата да сключи билатерални споразумения с всички страни членки от ЕС по примера на Швейцария. Хопкинс подчерта, че това ще е труден и дълъг процес, като на Швейцария са й били необходими две десетилетия, за да сключи повече от 100 отделни споразумения. Третият е Великобритания да участва като член на Световната търговска организация.

По думите на Ема Хопкинс да се търси модела на Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, но не на ЕС, ще е възможно най-лошият вариант, тъй като Великобритания ще трябва да се съобразява с всичко, което ЕС реши, но няма да може да участва пълноправно. Същевременно, по думите й, ще трябват години, за да се сключат билатерални споразумения с всички 27 страни членки на ЕС, а Швейцария има само частичен достъп до европейския единен пазар. Тя също така подчерта, че каквото и да реши Великобритания на 23 юни, процесът на нейното отделяне от Общността ще отнеме години на преговори с останалите държави членки.

Както в Европа, така и във Великобритания никой не е налагал референдума. Великобритания сама си го поиска без определена причина. Това заяви евродепутатът от групата на ЕНП Франк Енгел от Люксембург. Той заяви, че не би гласувал по сделка с Великобритания. Припомняме, че ако страната реши да остане в Европейския съюз под ново споразумение, то основни текстове ще трябва да минат през одобрението на Европейския парламент. Очаква се мнозинството в ЕС да одобри подобна сделка.

Енгел подчерта, че британските граждани ще направят своя избор на референдума през лятото, но заяви, че и в момента тяхното членство протича с редица компромиси - без евро, без Шенген, без социално законодателство. Според него общественото мнение във Великобритания е било формирано за последните 30 години, като се е повтаряло, че Европа за нищо не става.

"Европейския съюз се нуждае от реформиране", призна  Франк Енгел. Той обаче заяви, че споразумението между Лондон и Брюксел не е начин за това. "Ние трябва да сме сигурни, че трябва реформа, а не да сме притесняваме за своите собствени политически съдби, като правим референдум", завърши евродепутатът.

Лондонският кмет сравни Brexit с бягство от затворa

Популярният кмет на Лондон Борис Джонсън засили своята реториката в дебата за това дали Великобритания трябва да напусне ЕС или да оста...

Анализирайки от друг ъгъл излизането на Острова от ЕС, преподавателят в Нов български университет Владимир Шопов заяви, че има различни причини за евроскептичното отношение на британците към Общността. По думите му една от основните предпоставки е отварянето на британския пазар през 2004 г. за новите тогава 10 членки на ЕС, сред които бяха Полша и Чехия.

Според Шопов нагласи за излизането от Съюза има и защото се е наложило мнението, че Великобритания може да се оправи, ако не е страна членка. За пример той даде институционалните възможности на Лондон и навременната реакция на Bank of England по време на глобалната финансова криза. Съществува увереност, че Великобритания има доста добре очертан път на развитие и просперитет извън Европейския съюз, каза Владимир Шопов.

Опасности от референдума във Великобритания независимо от резултатите

Според Шопов при евентуално оставане на островното кралство в Съюза, то последващата интеграция в ЕС ще бъде затруднена. Великобритания ще начертае една "червена линия" за своето участие, смята Шопов.

Според експерта е неоспорим фактът, че страната има дълбочина и компетентност на международната сцена и без Лондон ЕС много трудно ще успее да присъства институционално на глобално ниво във все по-несигурна среда. По думите на Шопов също така икономиката на Великобритания е важна за Съюза не само заради своята големина, но и заради характеристиките си, че е отворена, конкурентна и дигитализирана.

Във Великобритания падна първата голяма "жертва" на темата Brexit

Председателят на асоциацията на Британските търговски палати (British Chambers of Commerce, ВСС) Джон Лонгуърт бе уволнен окончателно, ...

Същевременно политологът Даниел Смилов се съгласи с мнението, че отстъпките, които направи Брюксел по сделката с Лондон, ще даде възможност и на други страни да отстъпят в своите договорености, включително в частта за социалните придобивки. Според Смилов сега не е моментът да се изпробват "позитивите от децентрализацията" и излизането на Великобритания.

"Излизането на такава важна държава като Великобритания ще е крачка назад", смята Смилов, който обаче добави, че едва ли ЕС ще се разпадне. Въпреки това според него това ще е трета криза наред с тази в еврозоната и кризата с бежанския наплив. "Излизането на държава като Великобритания сваля амбициите на европейския проект", добави политологът. Това ще е лош сигнал, а меката сила на ЕС ще бъде отслабена, каза още той.

Според Смилов ефектът от референдума ще бъде окуражаващ за Източна Европа и за тези, които "са обвинявани в нарушаване на само на правилата на ЕС, но и на базови принципи на демокрацията". Смилов посочи като пример Унгария и Полша.

От своя страна Светослав Малинов попита кое ще е най-добре за България. Това да бъде част от един по-силен и Съюз с Великобритания в него, с която има припокриване по политики за енергетика и сигурност или в един по-тясно интегриран и по-бързо развиващ се ЕС без Великобритания. Според Малинов, ако Лондон остане в ЕС, то всяко следващо британско правителство в следващите 50 години ще иска намаление на вноската на страната в европейския бюджет.

По думите на Малинов много хора са оставили окончателното си решение как ще гласуват на референдума от това дали Камерън ще сключи сделка с Брюксел. На фона на постигнато споразумение според него би трябвало тези хора да гласуват в полза на оставането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа