Напрежение и сблъсъци на македонската граница

5092
Напрежение и сблъсъци на македонската граница
Снимка: БГНЕС

Расте напрежението на македонската граница заради бежанския наплив. Армията е мобилизирана да блокира хилядите търсещи убежище бежанци, опитващи се да влязат в страната от Гърция, информира БГНЕС.

Късно снощи, около полунощ българско време, група бежанци атакуваха и намушкаха с нож в град Гевгелия служител на македонските спецчасти. Според местните жители нападението е било извършено при опит да бъдат проверени документите на нелегалните имигранти, посочва Дарик нюз.

Няма индикации за прехвърляне на бежанци от Македония към България

„Досега нямаме индикации от службите и други източници, че ще има прехвърляне на бежанци от Македония към България“. Това к...

Повече от 3000 емигранти, предимно от Сирия, се намират на ничията земя в близост до гръцкото село Еидомени, след като вчера Скопие обяви извънредно положение и изпрати войски, които да помогнат за спирането на потока от емигранти, опитващи да влязат на територията на страната.

Най-малко петима емигранти бяха леко ранени днес при сблъсъци с македонската полиция, която е използвала срещу тях звукови гранати, за да ги отблъсне от границата на страната с Гърция, съобщава АФП.

Македонските власти обаче отричат да е имало сблъсъци. Министерският говорител Иво Котевски заяви, че по границата "няма инциденти, няма сълзотворни бомби... нищо такова от македонската страна".

По-рано полицията е спряла достъпа на репортери до ничията земя, където от четвъртък служители на реда се опитват да спрат идването на емигранти и бежанци на територията на Македония.

В Македония използват сълзотворен газ, за да разпръснат бежанците

  Македонските сили за борба с безредиците са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат хилядите емигранти и бежанци, отиващи ...

Властите в Скопие са увеличили полицейското присъствие и на жп гарата в град Гевгелия, където хиляди емигранти получиха временни документи, които им позволяват да преминат през Македония и да стигнат до границите на Сърбия и на Европейския съюз.

Днес полицията не е издавала документи на новопристигналите групи, предизвиквайки страх у бежанците, че могат да бъдат върнати в Гърция.

Въпреки засиленото полицейско присъствие няколко сирийски бежанци са успели да преминат македонската граница тази нощ, казват свидетели. Те са успели да стигнат до гористи хълмове, намиращи се наблизо като с помощта на GPS на телефоните си са заобиколили полицията.

Сред бежанците има и доста болни, инвалиди, както и малки деца. Македонските полицаи се опитват да им обяснят, че няма смисъл да преминават границата, защото няма влакове. Тъй като повечето от имигрантите не разбират полицаите само им повтарят "No more Macedonia".

Македонски полицай беше намушкан с нож от бежанци

  Късно снощи, около 24 часа българско време, група бежанци атакуваха и намушкаха с нож в град Гевгелия служител на македонските ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа