Настъпи ли последният шанс за световния мир?

46058
Настъпи ли последният шанс за световния мир?

Президентът на Франция и германският канцлер започват днес решаващи мирни преговори за изхода на кризата в Украйна, в резултат на които може да бъде прието отдавна очакваното решение или да се получи нова конфузна ситуация, пише Forbes.

Оланд и Меркел се срещнаха в Киев с украинския президент Петро Порошенко, когато там се намираше и държавният секретар на САЩ Джон Кери, а в петък (6 февруари) двамата западноевропейски лидери ще имат среща и с Владимир Путин.

ЕС подготви разширение на черния списък от санкции срещу Русия

Европейският съюз възнамерява да разшири санкциите срещу Русия, като добави в черния си списък 19 физически лица, включително петима ру...

Още в Париж Франсоа Оланд заяви, че заедно с германския канцлер имат намерение да „направят ново предложение за регулиране на конфликта при условия за съхраняване целостта на Украйна”.

„В продължение на няколко дни ние с Ангела Маркел работим над текста… който ще бъде приемлив за всички”, каза Оланд. Той предупреди за опасността от ескалацията на напрежението в Украйна: „Сега ние се намираме в състояние на война, при това такава война, която може да се превърне в тотална.”

Възобновилите се бойни действия в Източна Украйна струваха живота на десетки войници и мирни жители и нарушиха продължилото пет месеца примирие. САЩ разглеждат въпроса за предоставяне на оръжие на украинската армия, за да накарат сепаратистите, които според НАТО се подкрепят от Русия, да отстъпят.

И руската икономика, както и западните компании, страдат от отрицателните последици на икономическите санкции, въведени към Русия, а така също и от ответните санкции от страна на Русия. В Русия вече възникна дефицит на определени стоки. Украинската икономика е съсипана, а централната банка вдигна лихвения процент и курса на гривната, която се обезценява в резултат на „паническите настроения”.

Франция и Германия се хванаха да оправят Украйна

Франция и Германия ще се включат по-активно в опитите за разрешаване на украинския конфликт. Двете страни възнамеряват да разработят пр...

Ако Меркел, Кери, Оланд и Путин успеят да намерят общ език и убедят Порошенко и лидера на опълченците Александър Захарченко да свалят оръжието и да започнат преговори по същество, то това ще се счита за истинска голяма дипломатическа победа.

Успехът, обаче, много зависи от искреността на Путин и по-нататъшното му желание да отмъсти на Запада за нанесените обиди и пренебрежително отношение, а така съобщи от стремежа му да създаде „Новорусия” и да повиши ролята на страната си на световната сцена.

Ако Путин подпише съглашение за Украйна само, за да отстъпи за известно време и да възстанови силите си, а след това отново да започне настъпление, то франко-германската инициатива може да влезе в историята, като Мюнхенското съглашение от 1938 година, в резултат на което Германия анексира част от територията на Чехословакия.

Тогавашният министър-председател на Великобритания Невил Чембърлейн се връща в Лондон и обявява, че Мюнхенското споразумение означава „мир за нашето време”. Втората Световна война започва няколко години по-късно, като поводът е, че Хитлер не изпълнява своята част от съглашението. Да се надяваме, че тази история няма да се повтори.

Боевете в Донбас продължават да взимат жертви, Кери пристигна в Украйна

Продължава да расте броят на жертвите на конфликта в Източна Украйна. 14 жители на Донбас са загинали, а други 44 са били ранени в резу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа