НАТО продължава да увеличава военното си присъствие в Черно море

3702
НАТО продължава да увеличава военното си присъствие в Черно море
Снимка: Guliver/Getty Images

"НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион".

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след пристигането си на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която се провежда в Брюксел. По думите му това ще засегне „военно-морските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления".

НАТО ще бори „хибридните заплахи“ с малки сили

НАТО ще възпира „хибридните заплахи“ в Източна Европа с „малки сили“, подчерта генералният секретар на алианса.

„Министрите ще вземат решение за по-нататъшно разширяване на нашето присъствие в Източна Европа, което ще изпрати сигнал до всеки потенциален агресор“, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че в Източна Европа НАТО вече е разположил шест малки щаба и в близко бъдеще ще разположи още два. Освен това алиансът възнамерява да „разшири присъствието на своите ударни сили, въздушното и морското патрулиране, както и провеждането на учения“, уточни Столтенберг.

Генералният секретар не посочи никакви цифри, но става дума за разгръщането в Източна Европа на ротационен принцип на допълнително от 2000 до 4000 военнослужещи на НАТО.

НАТО и ЕС заедно срещу киберзаплахите

Европейският съюз и НАТО ще подпишат днес техническо споразумение за борба с киберзаплахите.

Столтенберг: Нарушенията на въздушното пространство на Турция, нарушават и това на НАТО

Нарушенията на въздушното пространство на Турция, в което Анкара обвинява Русия, са нарушения на въздушното пространство на НАТО, так...

Нашата група за реагиране при извънредни ситуации ще получи механизъм за обмяна на информация и практически конкретни действия, което ще позволи на ЕС и НАТО да действат заедно в борбата с киберзаплахите“, обяви Столтенберг.

Той подчерта, че тези мерки са част от усилията на НАТО за борба с така наречените "хибридни заплахи", посочва БГНЕС.

В Източна Европа Северноатлантическият алианс възнамерява да бъде гъвкав и да съчетае разполагането на ударните сили с възможността да се осигури бързо доставяне на подкрепления.

„По време на Студената война стотици хиляди военни стояха от двете страни на границата един срещу друг, но днес ситуация в сферата на безопасността се е променила“, констатира Столтенберг.

Алиансът погва трафикантите на мигранти

Столтенберг: Русия и НАТО трябва да запазят отношения на прозрачност и уважение

Русия и НАТО „трябва да запазят отношения, основани на прозрачност и взаимно уважение“, се посочва в ежегодния отчет на ген...

НАТО ще проучи възможностите за използването на своите въздушни и морски сили за борба с нелегалните трафиканти на мигранти в Средиземно море, обеща Столтенберг.

„Миграционната криза представлява сериозна заплаха за Европа. Турция и останалите съюзници от НАТО поставиха въпроса, какво алиансът може да направи за нейното разрешаване. Възнамеряваме подробно да проучим този въпрос“, каза той.

Столтенберг заяви, че между страните-членки вече са се провели серия от срещи и консултации, „но главната дискусия ще се състои по-късно по време на министерската среща“.

„Ние имаме военно-морски възможности, възможности за въздушно наблюдение, но трябва да обсъдим по какъв начин НАТО може да използва своите сили. За момента не съм готов да отговоря на въпроса, дали НАТО ще успее да използва тези свои възможности и как ще ги използва за разрешаването на миграционната криза и борбата с трафикантите на мигранти“, добави той.

НАТО ще помага на Турция с ВВС и ПВО

Столтенберг обяви, че Черна гора е силен претендент за членство в НАТО

Черна гора е силен претендент за членство в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконфере...

Страните от НАТО ще утвърдят днес мисия за въздушна подкрепа на Турция и нейните системи за ПВО, каза още ръководителят на алианса.

“В края на миналата година ние решихме, че е необходимо да осигурим мисия за подкрепа на Турция, която да включва удължаването на присъствието в Турция на противоракетните батареи на НАТО „Пейтриът“, допълнително въздушно и морско патрулиране в Черно и Средиземно море“, отбеляза Столтенберг.

Разширяването на въздушното и морско присъствие на алианса в Турция става на фона на рязко влошените отношения между Анкара и Русия, кулминацията на които бе унищожаването на руския Су-24 в Сирия от турските ВВС. Турското правителство твърди, че самолетът е свален, защото е нарушил въздушното пространство на страната.

Що се отнася до батареите „Пейтриът“ те бяха разгърнати в Турция през 2012 г. след серията паднали погрешка снаряди на нейна територия от Сирия, където се води кръвопролитна война.

Официален предлог за разполагането на тази мисия бе защитата на Турция от хипотетични ракетни удари от Сирия. Според анализаторите тези сили трябваше да бъдат използвани за създаването на безпилотна зона в Сирия, но Брюксел и Анкара се отказаха по-късно от тази идея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа