Немцов преди 18 дни: Страхувам се, че много скоро Путин ще ме убие!

33585
Немцов преди 18 дни: Страхувам се, че много скоро Путин ще ме убие!

Разстреляният късно в петък вечерта насред Москва руски опозиционер Борис Немцов е очаквал смъртта си. Точно преди 18 дни, на 10-и февруари той признава, че се страхува за живота си. Немцов разказва открито за това, че Владимир Путин ще го "поръча" заради опозиционерските му изказвания. На 10-и февруари той за първи път говори директно за опасността да бъде убит.

"Никога не съм крил политическите си възгледи, казва тогава той. - Мисля, че именно той (б.а. Путин) разпали войната в Украйна. Отношението ми към него е много по-лошо от преди. Особено след събитията в "Норд-Ост" и Беслан".

Владимир Путин изказа съболезнования за убития Немцов

Президентът на Русия Владимир Путин изказа съболезнования на близките на убития тази вечер насред Москва негов опозиционер Борис Немцов...

До онзи момент политикът и общественик в Русия споделя притесненията за живота си само с майка си.

"Моята скъпа майка се казва Дина Яковлевна Ейдман. Да ми е жива и здрава! През март ще навърши 87 години, разказва Немцов точно 18 дни преди да бъде разстрелян. - Тя е педиатър. От много години е пенсионер. Но до ден-днешен живо се интересува от всичко, свързано с медицината. Животът й е бил много тежък. По време на войната, още дете, е копала окопи, след това възпитава две деца. Сега аз живея в Москва, а тя е в Нижний Новгород. Там е сама, но се справя отлично. Моята коса е по-бяла от нейната, няма склероза, има напълно здрав разум и отлична памет".

"Обсъждаме с нея постиженията на моите деца, нейни внуци. За политика с нея също много обичаме да говорим. Тя е категорично против това, което се случва в Украйна. Смята, че това е катастрофа и абсолютен кошмар. Но повече от Украйна тя се вълнува от Путин. Всеки път, когато й се обадя по телефона, тя започва да ми нарежда: "Кога най-накрая ще престанеш да ругаеш Путин?! Той ще те убие!". И това го казва напълно сериозно. Към Владимир Путин тя се отнася, естествено, много зле - нали аз съм й син в края на краищата! Майка ми винаги ме е учила, че трябва да отстоявам възгледите си, да съм независим и самостоятелен. Тя самата така ме възпита, а сега се възмущава, че ругая Путин, който се опитва да ни открадне свободата. Тя наистина се страхува, че той може много скоро да ме убие заради изказванията ми. И пак повтарям - това изобщо не е шега. Майка ми е умен човек. Тя много се страхува от това. Тя и за Ходорковски и Навални много страда, но не чак толкова силно, колкото за мен. Аз все пак съм й син".

На въпроса дали след подобни разговори с майка си той се страхува повече за живота си, Немцов отговаря: "Знаете ли... Да. Но не много. Не толкова силно, колкото майка, но все пак... Да, в крайна сметка, не сте страхувам чак толкова от него. Ако наистина се боях много от него, щях ли да оглавя опозиционната партия? Щях ли да се занимавам с това, с което в момента виждате, че се занимавам?!"

Радан Кънев: Убиха Немцов! Бог да вразуми наивниците в Европа!

Лидерът на ДСБ Радан Кънев съобщи новината за убийството на Борис Немцов в личния си профил в социалната мрежа. Опозиционер №1 на Влади...

Последните думи на журналиста в разговора с Немцов са: "Все пак, надявам се здравият разум да възтържествува и Путин да не ви убие". На това опозиционерът отговаря: "Дай Боже! И аз се надявам...".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа