Невъзможно е дълговете на Гърция да бъдат опростени, заяви Шойбле

4705
Невъзможно е дълговете на Гърция да бъдат опростени, заяви Шойбле
Снимка: Getty Images/Guliver

Еврогрупата постигна съгласие - Атина получава нови кредити. Сега трябва да бъдат въведени мерки, които да доведат до икономически растеж в балканската страна. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле пред Deutsche Welle.

Той е убеден, че в Гърция най-накрая са осъзнали, че не могат да действат по начина, по който действаха през последните месеци. "През последните седмици беше постигнат съществен напредък. По време на тежките дискусии, състояли се през юли, ние очевидно постигнахме това най-накрая Гърция да разбере: не трябва да се постъпва така, както се правеше през последните месеци", каза Шойбле. Според него гърците трябва да "направят всичко възможно, за да тръгнат по един сигурен път".

Шойбле подчерта, че в Гърция трябва възможно най-бързо да започнат да прилагат мерките, които ще доведат до икономически растеж. Това ще помогне на страната и нейното население. "Ние им дадохме ясно да разберат: според европейското право опрощаването на дълговете на Гърция е невъзможно. Но съществува определено време за по-нататъшни отсрочки. Това време обаче не е много", добави германският политик.

На въпроса може да се има доверие на гръцкия премиер Алексис Ципрас, Шойбле отговори: "Гръцкото правителство трябва да направи противоположното на това, което обещаваше преди изборите. Но ако това помогне на Гърция, ще бъде добре". Според него Ципрас е осъзнал, че ако Гърция иска да остане в еврозоната, тя трябва да положи извънредни усилия. "Това са неща, за които съм говорил от години. Надяваме се, че те ще проработят. И желаем да подкрепим Ципрас в това" му начинание", каза Шойбле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа