В Европа се забелязва влошаване в областта на човешките права

5313
В Европа се забелязва влошаване в областта на човешките права
Опасенията от тероризъм, престъпност и съперничество за икономическите ресурси, констатира Хюман райтс уоч в тазгодишния си доклад

В Европа се наблюдава влошаване на ситуацията в областта на човешките права, отбелязва в тазгодишния си доклад за правата на човека през 2011 г. правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

В него са откроени четири тенденции, които според организацията изглеждат обезпокоителни: ограничаването на гражданските свободи в страните, които са въвели антитерористични мерки; дебатите за мястото на малцинствата и имигрантите в Европа, които често са подплатени с ксенофобия; възходът на популистки екстремистки партии и растящото им влияние върху политиката; и намаляващата ефективност на традиционни институции и инструменти за човешките права. "Хюман райтс уоч" предупреждава, че ако не бъде осъзната тази опасност, следващите поколения европейци може да гледат на човешките права като на някаква екстра, а не като на фундаментална ценност. Според доклада нетърпимостта към мигрантите и малцинствата в Европа е широкоразпространена.

"Арабската пролет" спечели наградата "Сахаров" 2011 за свобода на мисълта

Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта през 2011 г. отива при петима представители на "арабската пролет", в...

Опасенията от тероризъм, престъпност и съперничество за икономическите ресурси, както и от заличаване на културната идентичност обясняват тази нетолерантност, която се очаква да се задълбочава от сегашната икономическа и финансова криза, съпроводена от мерки за икономии, констатира докладът и изтъква като особено враждебно и дискриминационно отношението в цяла Европа към мюсюлманите и ромите. Като пример са дадени насилствените експулсирания на източноевропейски роми, които са граждани на ЕС, от Франция и Италия.

"По на изток, продължава докладът, в Унгария, Румъния, България, Чехия и Словакия ситуацията е по-тревожна с насилствени атаки и антиромска реторика, както и незначителен напредък към ликвидирането на жилищната и училищната сегрегация въпреки фондовете на ЕС от стотици милиони евро и решенията на Европейския съд за правата на човека. Това е лоша новина за ромите, но е лоша новина и за човешките права като цяло."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа