Холандска крайност: Герт Вилдерс иска България вън от ЕС

25091
Холандска крайност: Герт Вилдерс иска България вън от ЕС
Източноевропейците извършват престъпления, пиянстват на публични места, възползват се от социалната система и, не на последно място, отнемат работни места, тръби лидерът на холандските крайнодесни Герт Вилдерс

Провокацията срещу България стигна до крайни изяви.

Холандците са готови да ни изключат от ЕС, заяви в предаването “Факторът Кошлуков” по TV7 лидерът на холандските крайнодесни Герт Вилдерс.

"Подкрепяме идеята България и Румъния да напуснат ЕС. Разбира се, това не е възможно, тъй като нямаме мнозинство в парламента, а те вече са пълноправни членове на съюза”, заяви лидерът на крайнодясната холандска Партия на свободата – PVV.

Инициаторът на сайта, в който холандците могат да публикуват оплаквания срещу гражданите от Източна Европа, потвърди, че не смята да закрива страницата, въпреки обвиненията, че е дискриминационна.

Българите в Холандия живеят в постоянен страх

Холандия години наред води особена политика към имигрантите. Най-осезаема е към българите. Ние никога не сме се радвали на комфорт от т...

По думите му - сайтът има огромен успех в Холандия, тъй като цели да покаже всички проблеми, които българи, поляци и румънци създават в неговата страна.

Източноевропейците извършват престъпления, пиянстват на публични места, възползват се от социалната система и, не на последно място, отнемат работни места, поясни той.

Лидерът на Партията на свободата се позова на данни на хагската полиция, според които криминалните прояви на граждани на Източна Европа са се увеличили.

Припомняме, че холандското правителство се опита да успокои отношенията си с източноевропейските страни, ядосани от антиимигрантския сайт, който пусна Партията на свободата на Герт Вилдерс. Холандският външен министър Ури Розентал се срещна с 10 посланика на източноевропейски държави, които протестираха по-рано срещу сайта.

Холандският външен министър разговаря с посланиците на 10 страни заради дискриминационния сайт

Холандия се опита да успокои раздразнението на партньорите си от Централна и Източна Европа, които протестират срещу създаден от крайно...

"Министърът заяви пред посланиците, че сайтът е отговорност на Партията на свободата", се казва в изявлението на външното министерство, разпространено след провеждането на срещата. Розентал също така информира посланиците, че той има много положително отношение относно приноса на имигрантите от Централна и Източна Европа за холандската икономика, се казва в изявлението.

Говорителят на полското посолство заяви пред Франс прес, че чуждите дипломатически представители и холандския външен министър са имали много добър и конструктивен разговор. "Министър Розентал беше много ясен, когато заяви, че сайтът няма нищо общо с холандското правителство", отбеляза говорителят.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс наскоро създаде сайт, приканващ холандците да осъждат "безобразията" на поляци, румънци и българи в Холандия. Партията на свободата (ПС) на Вилдерс събра хиляди жалби на потребители за едва една седмица. Сайтът й подканва холандците да докладват за безобразията, замърсяванията и проблемите на пазара на труда, свързани с европейските граждани от Полша, Румъния и България.

ПС е третото по големина политическо движение в Холандия, което е част от кабинета на премиера Марк Руте. То взе дейно участие в приемането на "споразумението за подкрепа" между него и трите коалиционни партии. По изчисления на приближени на Вилдерс, в Холандия понастоящем живеят между 200 и 350 хиляди души от трите бивши комунистически държави.

"Носят ли ви проблеми? Загубихте ли работата си заради поляк, българин, румънец или друг централно или източноевропеец? Бихме искали да го чуем от Вас", гласи въведението на сайта.

ЕП се зае сериозно с холандската провокация

Европейският парламент се зае сериозно да проучи скандалния и дискриминационен сайт на крайната десница, който призовава гражданите да ...

Партията на Вилдерс заяви, че се бори с отварянето на пазара на труда за поляци още от самото начало. Гражданите на Полша имат пълен достъп до пазара на работни места в Холандия, докато тези на по-новите членки – Румъния и България, ще получат това право от 1-ви януари 2014 г.

Сайтът предизвика незабавна реакция сред дипломатите от Източна Европа. На 14 февруари посланиците и шарже д`афер в Холандия на десет централно- и източноевропейски страни протестираха срещу него.

"Нападането на определена група от хора, живеещи в Холандия, е явно дискриминационно и унизително по своето намерение и цел", твърдят посланиците в отворено писмо. "Призоваваме холандското общество и неговите политически лидери да се разграничат от тази жалка инициатива", допълват представителите в Холандия на България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Реакция по темата имаше още същия ден от Европейската комисия. Според нея, сайтът не поставя страната в положение на нарушителка на европейското законодателство.

"До този момент не е констатирано" нарушение на европейското законодателство, заяви говорителката на ЕК Пиа Аренкилде-Хансен. "Няма нарушение", подчерта също и говорителят на еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг. "Трябва да следим как се развива този казус", уточни все пак тя.

Комисията реагира "политически" след създаването на този сайт и нейната вицепрезидентка Вивиан Рединг посочи още в петък, че то е в разрез с принципите на свободно придвижване в Европа, припомни на 14 февруари Пиа Аренкилде-Хансен. ЕК обаче няма да отиде по-нататък и нейният председател Жозе Барозу реши, че не е нужно да се разговаря с ръководителя на холандското правителство Марк Руте. Страните от ЕС имат "солидно законодателство" и подстрекателството към расова омраза може да стане обект на (съдебно) преследване, добави говорителката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа