Нов силен трус в Италия. 5.8 и 5.6 по Рихтер и 15 жертви от сутринта

11597
Нов силен трус в Италия. 5.8 и 5.6 по Рихтер и 15 жертви от сутринта

Ново особено дълго земетресение с магнитуд между 5,3 и 5,6 беше усетено в област Емилия-Романя, Североизточна Италия, която няколко часа по-рано беше разтърсена от друго силно земетресение, съобщи Италианският национален институт по геофизика и вулканология.

По първоначални данни на института новото земетресение е станало на дълбочина от едва един километър. По-рано силно земетресение с магнитуд 5,8 беше регистрирано в Североизточна Италия. 

До момента най-малко 15 са загиналите. 4-5 души са в неизвестност и спасителните екипи ги издирват

По-рано беше съобщено, че загиналите са осем, но цифрата започна да нараства при последвалият оглед и постъпили сигнали.

Премиерът Марио Монти обеща, че държавата ще направи всичко необходимо, за да може регионът Емилия-Романя да се върне към нормалния живот в кратки срокове.

"Положението е много сериозно, някои хора са блокирани под развалините", заяви Алберто Силвестри, кмет на градчето Сан Феличе сул Панаро, цитиран от телевизия SkyTG24.

Борисов изпрати съболезнователно писмо до Марио Монти

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до премиера на Италия Марио Монти във връзка със силното земетрес...

Земетресението с магнитуд 5,8 разтърси страната само девет дни след трус в индустриалната североизточна част на Италия, при който загинаха шестима души, а хиляди бяха принудени да живеят в импровизирани палаткови лагери, тъй като много къщи и исторически сгради бяха сринати до основи. Властите съобщават, че при днешното земетресение са се срутили повече сгради.

Днешният трус е станал на 60 км източно от Парма и е на дълбочина 10 км, съобщи Географският институт в Модена. Трусът е бил усетен в цяла Северна и Централна Италия и довел до разрушаването на редица структури, които вече били отслабени от труса с магнитуд 6,0, който стана на 20 май.

В Пиза, където се намира прочутата Наклонена кула, офис сградите бяха евакуирани като предпазна мярка. Хората избягаха на улиците от магазините и офисите в Милано, Болоня и долината Аоста, близо до границата с Франция.

Вчера трус с магнитуд 4,3 по Рихтер отново разтърси Италия и предизвика паника след местното население. Земетресението бе регистрирано в южния регион Калабрия.

В района на Емилия-Романя все още около 7000 души живеят във временни подслони, а вторичните трусове продължават.

Само за 40 минути межу 11:30 и 12:30 пък бяха регистрирани още три последователни труса, два от които с магнитуд 4.7. В следващите часове вторичните земетресения достигат до 3-а степен.

ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ТРУСОВЕТЕ В ИТАЛИЯ И БЪЛГАРИЯ. АНАЛИЗ НА "Зюддойче Цайтунг" ТУК!

Италия: Страхът се завърна

Два нови силни вторични труса разтърсиха североизточна Италия през нощта. Те принудиха хората да се евакуират и нанесоха нови щети на с...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа