Нидерландия отказа да разсекрети документи за катастрофата на MH17

5300
Нидерландия отказа да разсекрети документи за катастрофата на MH17
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Нидерландия отказаха да разкрият документи за катастрофата с малайзийския самолет MH17 в Източна Украйна. Това съобщава нидерландската телевизия RTL Nieuws, цитиранa от руски медии.

Телевизията е поискала информация относно действията на правителството след самолетния инцидент през юли 2014 година, но правосъдното министерство е отказало да разкрие данни по случая, тъй като конфиденциалността е по-важна.

"Множество обекти" свалили малайзийския самолет над Украйна

Сваленият над Източна Украйна „Боинг 777” на Малайзийските авиолинии е бил поразен от „множество обекти”, коит...

През октомври 2014 година медията поиска да бъдат разкрити документи от комисията по кризи към кабинета и от кризисен екип, разследващ инцидента. През февруари тази година някои документи бяха разкрити в отговор на молбата. Но правителството отказва да разкрие още информация на базата, че документите са свързани с вътрешни консултации и съдържат лични виждания на официални представители и политици, което при разкриването им може да доведе до негативни последствия за Холандия в международен план.

RTL Nieuws определя решението на правосъдното министерство като „много разочароващо". Телевизията отбелязва, че може да се обърне към съда.

"Отказът на Нидерландия да разсекрети данните от свалянето на пътническия малайзийски Боинг в Донбас е опит да се скрият фактите, доказващи непричастността на Русия и опълчението към трагедията", заяви по повода Александър Кофман, ръководител на външнополитическото ведомство на провъзгласената Донецка народна република (ДНР), цитиран от РИА "Новости".

"Ние и Русия сме заинтересовани от прозрачно и честно разследване и щом видим, че се крият факти, това предизвика загриженост. Мисля, че Нидерландия просто се опитва да скрие факти, които могат да докажат невиновността на Русия и ДНР, което не е изгодно на САЩ", отбеляза Кофман.

Нидерландия - най-големият инвеститор в България

Преките чуждестранни инвестиции у нас все още са далече от желаните нива. Все пак има някои държави, които правят повече вложения в...

Пътническият самолет на малайзийските авиолинии MH17 катастрофира край Донецк на 17 юли 2014 година при полет от Амстердам за Куала Лумпур. Всички 298 души на борда (от които 196 бяха холандци) загинаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа