Новата конституция на Крим ще запази статута на украинския и татарския език

19764
Новата конституция на Крим ще запази статута на украинския и татарския език
Снимка: Getty Images/Guliver

Новата конституция на Република Крим ще запази държавния статут на украинския и кримско-татарския езици наравно с руския език.

„В проекта за конституция се предвиждат три езика да са с държавен статут – руски, кримско-татарски и украински, тази норма ще се запази”, каза пред ИТАР-ТАСС заместник председателят на Държавния съвет и председател на конституционната комисия Григорий Йофе.

България е била сред съавторите на резолюцията на ООН, осъждаща анексирането на Крим от Русия

България е била сред съавторите на текста на резолюцията в Общото събрание на ООН, която осъди анексирането на Крим от Русия, съобщи ...

Той припомни, че в конституцията на Автономна република Крим и трите езика са имали такъв статут и до влизането в действие на новата конституция продължават да действат всички нормативно-правни актове непротиворечащи на федералното руско законодателство.

По-рано президентът Владимир Путин проведе оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия, съобщи пред журналисти говорителят на държавния глава Дмитрий Песков.

„На съвещанието бе взето решение за започване на процес по денонсиране на редица двустранни руско-украински документи, а именно: споразумение между Русия и Украйна за параметрите за поделяне на Черноморския флот – подписано в Киев на 28 май 1997 г.; споразумение между Русия и Украйна за статута и условията за пребиваване на Черноморския флот на Русия на територията на Украйна – подписано в Киев на 28 май 1997 г”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа