Нови искри прелетяха днес между Русия и Украйна

38164
Нови искри прелетяха днес между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховната рада на Украйна внесе изменения в законите на страната „За основите на вътрешната и външната политика” и „За основите на националната сигурност на Украйна”.

Промените, които бяха приети от украинския парламент днес, предвиждат отказ от извънблоковия статут на страната. За законопроекта, който беше внесен от президента Петро Порошенко, са гласували 303 депутати. Това става ясно от информацията на агенция "Фокус", която се позовава на Интерфакс.

Украйна плани референдум за членството си в НАТО

Украйна планира референдум за присъединяване към НАТО. Страната си е поставила за цел да подаде през 2020 г. молба за членство в ЕС. То...

Промяната не беше приета добре от Москва.

Вотът за извънблоковия статут на Украйна „де факто представлява молба за членство в НАТО. Това превръща Украйна в потенциален военен противник на Русия”. По този начин в понеделник вечерта руският премиер Дмитрий Медведев е коментирал днешния вот на украинския парламент, по време на който беше одобрен закона, с който страната се отказва от извънблоковия си статут, съобщава AFP.

Русия ще бъде принудена „да реагира”.

Руският външен министър Сергей Лавров пък смята, че приемането на закона за неблоковия статут на Украйна е "абсолютно контрапродуктивно". Това става ясно от информацията на БГНЕС. 

Москва със сериозна амбиция да спре Украйна за НАТО

Русия призова Украйна да остане извън НАТО. "Молбата" дойде от руския външен министър Сергей Лавров. Той заяви, че  "статутът на н...

Този акт "създава впечатлението, че чрез този закон може да се създаде дълбока криза в украинската държава", каза Лавров в коментар по руска телевизия. "Вместо това е необходимо да се сложи край на конфронтацията и да се започне отворен диалог с хората, които отхвърлят антиконституционалния военен преврат и отказват да се подчинят на Киев", добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа