Обама: Референдум в Крим ще е нарушение на международното право

34057
Обама: Референдум в Крим ще е нарушение на международното право
Снимка: Getty Images / Guliver

Организирането на референдум за присъединяването на Кримския полуостров към Русия ще е нарушение на международното право. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама.

"Предложеният референдум за бъдещето на Кримския полуостров би нарушил украинската Конституция и международното право. Всякакви разговори за бъдещето на Украйна трябва да включват легитимното правителство" на страната, заяви Обама на кратка пресконференция в Белия дом.

Киев започна процедура по разпускането на кримския парламент (обновена)

Украинският парламент започна процедура по разпускането на областното събрание в Крим, след като то поиска присъединяване към Русия, за...

Местният парламент на Крим, доминиран от проруски настроени депутати, поиска от Владимир Путин присъединяване на украинския полуостров към Русия и обяви организирането на референдум на 16 март за утвърждаването му.

"През 2014 г., времето, когато границите можеха да бъдат предефинирани с пренебрегването на демократично избраните ръководители отдавна е отминало", заяви американският президент. Днес той обяви визови ограничения в отговор на "нарушаването от Русия на териториалната цялост на Украйна"и откриване на пътя за възможно замразяване на авоари.

"Искам да кажа ясно, че има начин за разрешаване на тази криза чрез съобразяване с интересите на Руската федерация и на украинците. Нека международните наблюдатели да могат да отидат навсякъде в Украйна, включително Крим, за да гарантират, че правата на всички украинци, включително на рускоговорещите, са спазени. Нека започнат консултации между украинското и руското правителство", призова Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа