Обезвредените в Париж терористи са целяли атентати на "Шарл дьо Гол" и парижкия Манхатън

15626
Обезвредените в Париж терористи са целяли атентати на "Шарл дьо Гол" и парижкия Манхатън
Снимка: Getty Images

Разбитата терористична клетка в парижкото предградие Сен Дени е планирала атентат в друга част на Париж. Групата терористи, обезвредена днес , е планирала нападения в летището на столицата "Роаси Шарл дьо Гол", информира френската телевизия France 2, позовавайки се на полицейски източници.

Целта на нападателите била терористична атака в бизнес квартала Дефанс, наричан още парижкия Манхатън, в северозападната част на Париж, информира БНТ. Терористите са планирали нападения в търговския център "Четирите сезона“ в квартала, съобщава Mirror.

Според следователите, обезвредената в Сен Дени група е четвъртата клетка на терористите - първите три организираха нападенията в Париж вечерта на 13 ноември, пише "Фокус".

Свързаните с атентатите в Париж братя Абделслам са били задържани в Белгия и пуснати

Двамата братя Абделслам, свързани с атентите в Париж от петък, 13 ноември, са били на подложени на разпит от белгийските власти месеци...

Двама загинали терористи и седем задържани членове на терористична клетка е равносметката на антитерористичната спецакция на френските полиция в Сен Дени. Една жена се е самовзривила с колан, опасан с взривно устройство, а мъж е загинал от граната. Полицейската акция е започнала в 4:20 сутринта.

Заподозрените в Сен Дени са били на прага на „някаква операция“, заяви по-рано днес източник от полицията пред CNN. По думите му спецакцията е била "точно на време".

В момента задържаните в парижкото предградие се разпитват. Самоличността им още не е известна.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за координираните атентати във френската столица от петък, 13 ноември, при които загинаха 129 души.

Терорът в Париж доведе до огромни борсови печалби за оръжейните компании

Извънредно високата опасност от нови терористични атаки на европейска територия след ужаса от 13-ти ноември в Париж, както и сигналите ...

Джихадистките нападения в Париж може да са част от по-широк кръг от удари, които "Ислямска държава" планира да осъществи в Европа. Това каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер по време на полицейска конференция, предаде AFP.

"От всичко, което знаем до сега, Париж е резултат и част от координирана поредица нападения от т. нар. „Ислямска държава“, заяви той. "Ако това бъде потвърдено това ще е първата атака на „Ислямска държава“ в Западна Европа, но най-вероятно няма да е последната“, каза Де Мезиер като допълни, че нападенията в петък са разкрили „добре тренирани извършители и продължително и конспиративно планиране". 

Германският министър заяви също, че опасността от нападение срещу Германия и Европа е „наистина сериозна“. 

По време на същата конференция сходно мнение изрази и ръководителят на Германската федерална служба за престъпления Холгер Мюнх, който предупреди, че от 750 германци, които са заминали да се сражават за „Ислямска държава“, близо една трета са се завърнали в Германия. Той също така изрази възможността терористите да се инфилтрират в бежанската вълна от Близкия изток, която се опитва да стигне до Западна Европа и най-вече Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com