Обвинението срещу испанската инфанта олекна

11462
Обвинението срещу испанската инфанта олекна
Снимка: Getty Images/Guliver

Обвинението срещу сестрата на испанския крал Кристина за пране на пари беше свалено. Въпреки това тя ще бъде съдена за данъчна измама.

След решението на съда в Палма де Майорка в идните седмици съдия-следователят Хосе Катстро ще трябва да реши дали да изправи пред съда инфанта Кристина де Бурбон, което би било безпрецедентно в историята на испанската монархия, съобщава АФП.

Съдът "запазва обвиненията за съучастието й в данъчни престъпления във фискалните 2007 и 2008 г.", пишат тримата магистрати в решението си. Адвокатите на инфантата незабавно оспориха това решение. Микел Рока счете, че "не съществува достатъчна база" за повдигане на обвинение срещу инфанта Кристина.

Съдия-следователят от съда в Палма де Майорка Хосе Кастро завърши на 25 юни следствието, което водеше четири години. Той реши да повдигне обвинения срещу 16 души, сред които Кристина де Бурбон и съпруга й Иняки Урдангарин, бивш олимпийски шампион по хандбал.

По делото Урдангарин е заподозрян, че заедно с бивш сътрудник е завлякъл 6,1 милиона евро държавни пари чрез сдружението с идеална цел "Ноос". Кристина е подозирана, че е сътрудничила активно със съпруга си, използвайки за лични цели част от откраднатите суми. Двойката беше отстранена от официалната дейност на кралското семейство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа