Официално Словения ще ползва армията срещу бежанците, Словакия не иска бази на НАТО

2087
Официално Словения ще ползва армията срещу бежанците, Словакия не иска бази на НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Словения одобри използването на армията за контрол на ситуацията с прииждащите в страната мигранти, предаде БГНЕС.

За приемане на поправката в Закона за защита на държавните граници, гласуваха 69 депутати, а против - само петима. Поправката в закон позволява да бъде задействана армията за контрол над потока мигранти. Тя беше вече внесена за разглеждане в парламента през октомври миналата година. Тогава обаче депутатите бяха на различни мнения по този въпрос и измененията в закона не бяха приети.

До 6 млрд. евро за 2015 г. са спечелили трафикантите на бежанци

Престъпните организации, занимаващи се с каналджийство, са спечелили до 6 милиарда евро за 2015 г., най-вече от трафика на мигранти в ...

По данни на министерството на вътрешните работи на Словения общо влезлите в страната мигранти само през настоящата година са 93 500 души. Общият брой бежанци в Словения сега превишава 472 000 души.

Междувременно министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчик заяви, че страната му не планира да разполага на своя територия бази на НАТО. "Словакия не се нуждае от създаване на бази на Алианса на своя територия. Ние не се чувстваме заплашени в такава степен, че да молим за нещо такова", каза Лайчик.

Ръководителят на словашката дипломация обаче приветства укрепването на "източното крило" на НАТО чрез разполагане в Полша, балтийските страни, България и Румъния на подразделения на сили за бързо реагиране с общо 5 000 военни. Лайчик изрази надежда, че Словакия в бъдеще ще може да увеличи разходите си за отбрана, които сега представляват около 2% от БВП на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа