Огнян Минчев: Европа е слаба, Турция иска да стане властови център

6670
Огнян Минчев: Европа е слаба, Турция иска да стане властови център
Снимка: БГНЕС

Изключително потискащо е това, което наблюдаваме с бежанците. Много унизително е Македония да бъде използвана като пазач на Европа. По много по-цивилизован начин можеше да се доведат бежанците в Европа – не месеци наред да вървят хиляди километри, да преплуват с лодки през Егейско море и да се давят. Фактът, че това беше допуснато от уж цивилизовани страни като Гърция, която взе толкова много пари да стане външна граница на ЕС, нито на Турция, която се стреми непрекъснато да влезе в Европейския съюз, не им прави чест. Това заяви политологът Огнян Минчев пред Нова телевизия.

Минчев припомни, че преговорите за влизане на Турция в ЕС бяха започнати на основата, че Турция е светска страна и постепенно ще се развива в посоката на европейските ценности. Посоката, в която Турция се развива през последните десет години, обаче е много различна. Турция определя себе си като лидер на сунитския ислям – чрез лицето си Ердоган. От тази гледна точка приемането на Турция в Европа, означава, че ЕС прави това за спиране на бежанците, а не за ценности - като човешките права. Това е рекет от страна на Турция, да. Амбицията на Турция е да властови център, който да обединява Европа и Близкия изток, смята Минчев.

Само 159 от 160 000 бежанци са разпределени от Италия и Гърция по квотната система

По-малко от един на 1 000 бежанци в Италия и Гърция e преместен по квотната система. Към днешна дата едва 159 от общо 160 000 бежа...

Европа не е готова да говори честно за този процес и това е очевидно. Общият механизъм за вземане на решения в ЕС се оказа неефективен. Прави се така, че на Турция се дава това, което ѝ беше отказвано досега, само и само да спира бежанците. Но Турция ще го прави на определена цена, предупреди Минчев. Той каза, че Ердоган и Давутоглу искат възстановяването на „културното пространство” на бившата Османска империя, където, според тях, в миналото различни народи си живеели мирно и щастливо. При такова нещо, Близкият изток ще общува пряко с една икономически силна и демографски слаба Европа, заяви експертът. Сега 1 млн. бежанци са навлезли в Европа и създават до напрежение, а системно навлизане на хора с близкоизточен профил ще доведе до системно напрежение на Стария континент, сигурен е Минчев. Той подчерта и, че при управлението на Ердоган границата между Сирия и Турция беше свалена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа