Оланд и Меркел: Прекратяването на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва, но мирът не е на 100%

3985
Оланд и Меркел: Прекратяването на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва, но мирът не е на 100%
Снимка: Getty Images/Guliver

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва. Това заяви френският президент Франсоа Оланд след приключването на срещата на "нормандската четворка" с участието на Русия в Париж, която продължи почти пет часа, предаде БГНЕС. 

Лидерите на Русия Владимир Путин, Франция Франсоа Оланд, Германия Ангела Меркел и Украйна Петро Порошенко обсъдиха начина, по който да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна. Преди това те имаха редица двустранни срещи. По-специално, Владимир Путин разговаря с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Оланд: Изходът от сирийската криза не минава през Асад

Френският президент Франсоа Оланд повтори пред Общото събрание на ООН твърдата позиция на Париж по повод ролята на сирийския президен...

Преди началото на разговорите Оланд посрещна един след друг колегите си - Путин с радушно здрависване, а Меркел и Порошенко с прегръдки и целувки, отбелязват от AFP. Самата среща на върха на "четворката" започна в тесен формат, а след това към лидерите се присъединиха и делегациите.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да има достъп до цялата територия на Украйна, включително до нейните граници, заяви Оланд. Според него не могат да се проведат избори на 18 октомври, необходими са нови.

Нито една страна не спазва на 100% Минското споразумение за примирие от момента на неговото подписване, заяви от своя страна обаче германският канцлер Ангела Меркел.

"По нито едно положение от споразумението няма пълно изпълнение от страните. Ситуацията в Дебалцево подкопава процеса, като за момента няма изтегляне на тежкото въоръжение. Успяхме обаче да намерим път към напредък в прогреса. Има прогрес, страните вървяха една към друга", заяви германският канцлер, цитирана от ТАСС.

Френският президент обяви, че „нормандската четворка“ се е договорила за увеличанате на броя на пропусквателните пунктове по линията на разграничение в Донбас.

Оланд: Турция трябва да предприеме повече действия срещу ИД

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Турция трябва да предприеме повече действия, за да се справи с „Ислямска държава&rdqu...

"От гледна точка на сигурността в Минските споразумения е постигнат значителен успех. Като цяло тези споразумения се спазват и поетапно можем да постигнем изтегляне на въоръжението", добави Оланд, цитиран от "Риа Новости".

Лидерите на страните от "Нормандската четворка" се споразумяха за достъп на Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на цялата територия на Донбас. Това съобщи президентът на Украйна Петро Порошенко. "Постигната бе договореност за безпрепятствен достъп и работа на средствата за наблюдение на СММ на ОССЕ в Донбас", каза президентът. 

Същевременно Владимир Путин напусна Елисейския дворец, казвайки само "благодаря" на журналистите, които искаха да му зададат въпроси. След Путин дворецът беше напуснат от Порошенко.

Според Минското споразумение между Русия и Украйна включва създаване на демилитаризирана зона в Източна Украйна, размяна на оеннопленници, помилване на всички лица, които може да са извършили военни престъпления, възобновяване на икономическите връзки между Киев и оспорвания регион Донбас, включващ Донецка и Луганска област и процес на конституционна децентрализация, насочен към увеличаване на политическата автономия на Донбас.

Статията е обновена в 22.05 ч.

ИД заплаши директно Червения площад и "Св. Василий Блажени"

„Ислямска държава” публикува в интернет заплашително послание за Русия и руския президент Владимир Путин, предаде БГНЕС. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа