ООН предупреди: Комари, пренасящи зика, има в Южна Европа

3953
ООН предупреди: Комари, пренасящи зика, има в Южна Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

ООН предупреди туристите, които това лято смятат да карат ваканцията си в курорти на Средиземно море и в Южна Европа, че рискуват ухапване от комари, пренасящи вируса зика, съобщи британският в. “Дейли мейл”.

До момента се смяташе, че опасността в този район не е толкова голяма, тъй като пренасящите вируса комари се срещат рядко във Франция, Испания, Португалия, Италия и Гърция. Предупрежденията бяха насочени основно към Бразилия, където заболяването вече е станало причина за раждането на 4000 бебета с микроцефалия - малък размер на черепа. Опасност бе обявена и за района на Карибите и Южна Америка, пише "24 часа".

В Испания бременна жена е заразена със зика след пътуване

Испанските власти съобщиха, че в страната е регистриран случай на заразена с вируса зика бременна жена, пише вестник The Minneapolis St...

В тези области зика се разпространява от комари от вида Aedes aegypti, който се среща рядко в Европа, посочва “Дейли мейл”. Оказало се обаче, че и друг тип комар - Aedes albopictus, обичаен за страните от Южна Европа, също може да пренася заразата. Той се среща в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Малта, Словения, Испания и Швейцария, посочва Европейският център за превенция и контрол над заболяванията.

Именно това е причината Световната здравна организация да предупреди, че е възможен взрив на заболяването и в тази част на света. Според нея комарите все още не са активни, но с идването на пролетта и лятото заплахата рязко ще нарасне.

Това предупреждение може да причини допълнителни неприятности на авиокомпаниите, коментира “Дейли мейл”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа