ООН: Унгария вече не регистрира бежанците, направо ги кара към Австрия

3827
ООН: Унгария вече не регистрира бежанците, направо ги кара към Австрия
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгария е спряла регистрирането на хилядите мигранти, които пресичат границата със Сърбия и ги транспортира директно към Австрия, съобщиха от ООН, предаде БГНЕС.

„Нашата информация е, че специални влакове превозват мигранти от гарата в Рьоске директно без спиране към австрийската граница“, заяви Ерньо Симон, регионалният представител за Централна Европа на Върховния комисариат за бежанците на ЕС.

Той каза още, че това е „приблизително четиричасово пътуване, вчера (в неделя) три такива влака потеглиха, превозвайки 2000 души“.

Все още няма отговор от унгарското правителство за съобщението, което обаче отговаря на свидетелства на мигранти, разказани по-рано пред кореспондент на АФП в град Рьоске край границата със Сърбия.

Унгария, която е член на ЕС, стана една от най-засегнатите държави в Европа от бежанската вълна. В неделя полицията е регистрирала рекордния брой от 5809 души, влезли на територията на страната, счупвайки рекорда от предишния ден, когато броят им е бил 4330 души.

Напливът идва на фона на предстоящото влизане в сила на нови закони за мигрантите във вторник, според които хората, влизащи в страната незаконно, могат да получат присъда до три години затвор. В същото време Букурещ строи и нова четириметрова ограда по 175-километровата си граница със Сърбия.

В неделя Германия върна обратно граничния контрол по границите си като в същото време спря движението и на влаковете от Австрия, които обаче бяха пуснати отново в понеделник. Австрийското правителство отговори като заяви, че планира да разположи 2200 души военен персонал по границата си, който да служи както за хуманитарна помощ, така и за защита на територията на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа