ООН: Западната реторика за имигрантите напомня на Втората световна война

4684
ООН: Западната реторика за имигрантите напомня на Втората световна война
Снимка: Getty Images/Guliver

Реториката на западните държави, по отношение на бежанците силно напомня на тази в навечерието на Втората световна война, когато лидерите на водещите страни в света не успяха да предотвратят Холокоста.

Това заяви за британския вестник "Гардиън" върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал-Хюсеин, давайки за пример конференцията в Евиан, Франция през 1938 г., свикана за обсъждане на темата на помощ на европейските бежанци, предаде БГНЕС.

"Ако се вгледате в тази конференцията и прочетете речите на междуправителствено равнище, ще откриете, че нещата, които се казаха тогава, са много подобни на днешните изявления.

Тогава австралийският делегат заяви, че ако Австралия се съгласят да приемат голям брой европейски евреи, те ще внесат европейския расов проблем в Австралия. Сигурен съм, че с течение на годините той започна да съжалява за казаното.

Ако не можем да предвидим бъдещето, ние имаме най-малкото минало, което да ни помогне да бъдем по-мъдри, което ни предупреждава за опасностите от използването на такава реторика”, заяви ръководителят на ООН по правата на човека.

Според Ал-Хюсеин трябва да сме изключително внимателни, когато подбираме думите и определенията си. „Ние говорим за хора. Даже думата „имигранти” говори все едно те нямат никакви права. А те са точно като нас, имат всичките права”, заяви върховният комисар.

Темата за бежанците, почти 600 000 от които са прекосили Средиземно море от началото на годината в търсене на по-добър живот, се превърна в една от най-болезнените за Европа през последните месеци. 54% от имигрантите идват от Сирия, 15% от Афганистан и 6% от Еритрея. 3095 души са загинали по пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа