Опозицията в Украйна иска да е ясно какво е обещал Киев, за да получи заем от Русия

17853
Опозицията в Украйна иска да е ясно какво е обещал Киев, за да получи заем от Русия
Снимка: Gettyimages

Успех или предателство - двете крайности по отношение на сключеното вчера споразумение между Русия и Украйна взеха връх сред управляващи и опозиция в Киев.

Президентът Виктор Янукович бе посрещнат с вълна от критики след сделката, но той заяви, че това е единственият начин да се спаси украинската икономика.

Опозицията изрази опасения, че в пакета споразумения има скрити условия и заяви, че ще продължи да настоява за предсрочни избори и асоцииране с ЕС. Премиерът Микола Азаров отвърна, че няма начин Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, ако Киев трябва да скрие неизпълнимите за страната условия на МВФ за икономически реформи.

Споразумението с Русия разгневи и опозицията, и европейските дипломати. "Янукович използва страната като пионка. Големият въпрос е: "Какво е подписал президентът?", каза Витали Кличко пред протестиращите на площад "Независимост".

"Какво ще очаква Украйна (без сделката)? Отговорът е ясен: фалит и социален колапс. Това ще бъде новогодишният подарък за украинците", иронично каза Азаров. Руският президент Владимир Путин се съгласи да купи еврооблигации на стойност 15 милиарда долара (11 милиарда евро) от украинския дълг и да намали цената на руския газ за Украйна с една трета. Икономисти смятат, че по този начин страната ще избегне фалита.

"Спасителните заеми от Русия рискуват по-нататъшните реформи и модернизация, които ЕС изисква", написа шведският външен министър Карл Билд в Twitter.

Приветствана от двамата лидери като нова страница в руско-украинското стратегическо партньорство, сделката бележи още една крачка по-далеч от европейската интеграция. Говорителят на Белия дом Джей Карни отбеляза, че Вашингтон не е впечатлен от споразумението.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди за бъдещи битки за Украйна. Офертата е все още валидна, заяви тя и добави, че ЕС ще следи отблизо споразумението в Русия.

Путин ясно заяви, че Русия не е обсъждала членството на Украйна в митническия съюз, начело с Москва, в замяна на обявената помощ.

Свалянето на цената на руския газ за Украйна е историческо постижение, смята Азаров

Пакетът украинско-руски споразумения, подписани вчера в Москва, открива добри перспективи за икономиката на Украйна в близките години...

Остава неясно какво получава Русия в замяна срещу намаляването на цената на газа за Украйна от 400 на 268,5 долара за 1000 кубични метра газ. Сделката с Русия ще намали дефицита на Украйна с около 4,5 милиарда долара годишно, но необходимостта от спешни икономически реформи остава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа