Орбан предлага план за защита на ЕС от мигранти

2710
Орбан предлага план за защита на ЕС от мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарското правителство ще представи план за действие на ръководителите на страните от Европейския съюз за защита на Европа от мигрантската вълна. Планът се нарича „Шенген 2.0“.

Планът се състои от 10 точки и ще бъде представен лично от унгарския премиер Виктор Орбан на няколко държави, сред които Германия, се казва в официалното съобщение на правителството в Будапеща.

Документът акцентира върху необходимостта от защита на европейските граници и задържането на мигрантите извън територията на ЕС. Най-важната точка от този план е свързана със защитата на Шенгенските граници, предаде БГНЕС.

„Ако една държава е неспособна да се справи с това задължение, трябва да поиска помощ от други страни-членки или от европейската агенция за защита на външните граници“, пише в плана.

Папата иска да вземе със себе си бежанци от Лесбос

Папа Франциск е заявил, че желае да вземе със себе си във Ватикана известен брой бежанци по време на своето посещение на остров Лесбос,...

Идентификацията на бежанците благодарение на системата за биометрични данни трябва да се извършва в рамките на Дъблинското споразумение. Строги санкции трябва да бъдат прилагани срещу всички, които злоупотребяват с правото на убежище, пише още в текста.

Планът предвижда разглеждането на молбите за убежище да се извършва изцяло извън териториите на ЕС, в напълно изолирани и контролирани горещи точки /хот спотове/. В няколко точки се подчертава необходимостта от сътрудничество с трети държави и се изброяват страните, които не се смятат за опасни за търсещите убежище.

В крайна сметка този план се базира на доброволното включване и отхвърля европейския план за преразпределение на бежанците в страните-членки на Евросъюза.

Припомняме, че унгарското правителство категорично се противопостави на квотното разпределение и подаде жалба в Европейския съд, за да се освободи от това задължение. В Унгария предстои да се проведе референдум именно по този план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа