Още милион мигранти през тази година в ЕС, в Гърция има въоръжена съпротива

3953
Още милион мигранти през тази година в ЕС, в Гърция има въоръжена съпротива
Снимка: Getty Images/Guliver

Тази година, както през 2015 г., броят на мигрантите и бежанците, пристигащи в Европа може да достигне един милион души. Това прогнозира Международната организация по миграция (МОМ), предаде БГНЕС.

"Ние не виждаме много промени в условията, които насърчават хората да напуснат родината си, тогава защо да очакваме промяна на резултатите”, каза официалният представител на МОМ Джоуел Милман „Милион безусловно изглежда разумно предвиждане".

Измръзналите мигранти нагазили в река при минусови температури

Бедстващите мигранти, навлезли на територията на България, били открити до граничната река Делийска. Първоначално граничарите открили т...

През изминалата година, според данните на МОМ, публикувани по-рано в Европа, през Средиземно море са дошли 1,400 356 мигранти и бежанци. Това е с над 4 пъти повече, отколкото през 2014 г., когато броят на пристигналите беше 219 хиляди. Милман припомни, че само през януари тази година, на Стария континент са пристигнали около 65 хиляди мигранти и бежанци.

Отличителна черта на миграционната обстановка в Европа в началото на 2016 г., МОМ определя като "по-строгото отношение към мигрантите." Въпреки това, според Милман, това няма да повлияе на плановете на тези, които възнамеряват да стигнат до Европа.

Въпреки трудностите, пред които са изправени страните от Европа във връзка с масовото навлизане на мигранти и бежанци, в МОМ вярват, че миграцията е благо за световната икономика. "Ние винаги сме смятали, че това е позитивно явление. Като бивш репортер мога да кажа, че винаги съм излизал от предположението, че хората знаят какво да правят и как да решат проблемите си". Когато хората и техните семейства, например, са в опасност заради вулканично изригване, или гражданска война, те все едно ще напуснат мястото, ако държавните институции не могат да им помогнат, според говорителя на МОМ.

В същото време, Милман обръща внимание на факта, че "има сериозни концепции, според които светът трябва да започне да говори, че има противоречие между щедрата социална система и миграцията". Той обясни, че "не е възможно да се построи къща навсякъде, където пристигат мигранти”. Все пак това не означава, че не трябва да се разрешава на мигрантите да пристигат. Разбира се, те трябва да имат право на здравеопазване, на образование, според МОМ. Ако се отнасяте към мигрантите като към парии, то това няма да донесе полза за обществото, смята Джоуел Милман.

Настроения "против"

Иракски бежанец изнасилил 10-годишно дете във Виена

Австрийската полиция съобщи, че е задържала иракски бежанец поради изнасилване на 10-годишно дете в басейн във Виена. Престъплението е...

Междувременно в Гърция избухна открито недоволство срещу изграждането на център за прием на мигранти. Става въпрос за остров Кос, където полицията съобщи за въоръжена съпротива и ранени.

Трима жители на остров Кос, разположен в Егейско море близо до Турция, бяха ранени през седмицата при сблъсъци със силите за сигурност, разположени край избраното място за изграждане на регистрациония център, след което гръцкото правителство изпрати полицейски подкрепления. Полицейските синдикати от своя страна се оплакаха, че полицаите са били изправени срещу гневни жители на острова, въоръжени с пушки и разполагащи с динамит. "До този момент са ранени четирима от нашите колеги”, потвърди полицейският синдикат (POASY).

Кметът на гръцкия остров Кос в неделя призова правителството да се откаже от създаването на регистрационен център за мигранти, което иска Европейският съюз, страхувайки се от бурни протести.

"Има реална опасност да се наложи да оплакваме жертви и да бъдем въвлечени в неконтролируеми ситуации”, предупреждава Йоргос Кирицис в писмо до гръцкия премиер Алексис Ципрас. Писмото бе публикувано от държавната информационна агенция АНА.

Снимка: Архив

Австрия: Ако Турция не приема обратно мигрантите ще затворим границите

През изминалата година помогнахме изключително много, но през тази година не може отново да приемем още 100 000 бежанци. Това каза авс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа