От Русия с любов: ЕК нямала правомощия да спира "Южен поток"

20659
От Русия с любов: ЕК нямала правомощия да спира "Южен поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

България е знаела какво я чака, влизайки в ЕС. Това каза в интервю пред ИТАР-ТАСС руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов, коментирайки опитите на Европейската комисия да замрази строителството на "Южен поток" в България.

Той отбеляза, че ЕК няма достатъчно пълномощия, за да спре "Южен поток", както няма и основание да го прави. "За да имат основание, е необходимо да докажат наличие на нарушения. Не знам всички детайли по провеждането търга, но съм убеден, че от юридическа гледна точка всичко е правилно. Това е твърде сериозен проект", заяви Чижов, пише БГНЕС.

"Уверен съм, че когато България е била приета в ЕС, тя отлично е разбирала всички възможни превратности за своята съдба. Отбелязвам в скоби, че България е пълноправен член на тази организация, за разлика от тези страни, на които им се предлага т.нар. споразумение за асоцииране", отбеляза Чижов в отговор на въпрос за започналата процедура на ЕК срещу България, която е обвинена в неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителство на "Южен поток".

"Искаме да пожелаем на нашите колеги да успеят успешно да защитят своята гледна точка в брюкселските коридори", каза той.

"Българската страна изрази своето удивление от такъв поврат в сюжета, наричайки обвиненията неоснователни. София се обосновава с това, че търгът е бил проведен в пълно съответствие с българските закони и норми на ЕС", подчерта руският посланик.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа