Откъде ще дойдат европарите за бежанците за Турция - една от големите неясноти

6664
Откъде ще дойдат европарите за бежанците за Турция - една от големите неясноти
Снимка: Getty Images

Европейският съюз постига съгласие с турското правителство, с което Анкара се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на миграционния поток към Европа в замяна на финансова средства и помощ за присъединяване към блока на 28-те страни членки. Това беше решено по време на среща в неделя, 29 ноември, в Брюксел между лидерите от ЕС и Турция.

Това е шестата среща на високо ниво по въпросите за миграцията и безпрецедентна във формата ЕС-Турция, пише EurActiv. За разликата обаче от предишни подобни форуми, които продължаваха след полунощ, този път срещата приключи в 20.00 ч. вечерта. Терористичната заплаха в Брюксел беше намалена от четвъртата най-висока степен на трета, но белгийските власти посъветваха лидерите да не прекарват нощта в Брюксел. 

Гръцките пилоти не са нервни като турските, смята Ципрас

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че гръцките пилоти, за щастие, не са толкова „нервни” като турските. Това написа ...

Европейските лидери приветстваха споразумението с южната ни съседка като ключово за постигане на устойчиво намаление на броя на търсещите убежище в ЕС. Същевременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че срещата е исторически нов старт в често напрегнатите взаимоотношения между Брюксел и Анкара. 

Липсата на доверие между двете страни обаче остава видима, след като европейските лидери показаха ясно, че няма да има кратък път за влизането на Турция в ЕС, пише Wall Street Journal. "Въпросът не се е променил", коментира френският президент Франсоа Оланд след напускане на срещата. "Няма причина да ускоряваме (процеса, бел.ред.) или да го забавяме", каза още той.

От своя страна Анкара не успя да каже колко ефективно би било споразумението за намаляване на мигрантите и бежанците, влизащи в Европа през Турция. След форума Давутоглу призна, че не може да обещае редуциране на броя на мигрантите, които се насочват към Европа през страната му. "Никой не може да гарантира намаляване", каза той. "Сигурен съм, че ние ще имплементираме нашия съвместен план за действие... Ще има по-малко натиск върху Турция и ЕС", каза той.

От Брюксел заявиха, че сътрудничеството с Анкара е било много ефективно в предишни години за предотвратяване на вълната от бежанци от страната. Заедно с подновените усилия за засилен контрол по външните граници на ЕС, Брюксел се надява, че споразумението с Турция може да помогне за справяне с най-голямата миграция към Европа след Втората Световна война. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че около 1,5 млн. души са влезли нелегално в ЕС през 2015 г. и повечето от тях са дошли през Турция. 

На фона на безпрецедентната бежанска вълна, Турция и ЕС се споразумяха за размразяване на преговорите за членството на Анкара в Съюза и даване на първоначален помощен пакет за южната ни съседка в размер на 3 млрд. евро. Турция е кандидат-член на ЕС от 1999 г. и преговаря за присъединяване към блока от 2005 г. 

Борисов не каза колко даваме ние на Турция за бежанците, шегува се с парашут

За пръв път от доста време насам българският премиер Бойко Борисов реши да говори пред медиите преди днешния Европейския съвет. Българ...

Една от неизвестните по време на срещата беше дали Анкара ще приеме предложението за 3 млрд. евро помощ или ще поиска повече. Първоначалното предложение на ЕС беше 3 млрд. евро за две години, като се разбра, че Турция е поискала 3,5 млрд. евро на година. В прессъобщението след срещата за това се казва: "ЕС се ангажира да предостави първоначално 3 млрд. евро допълнителни ресурси. Нуждата и вида на това финансиране ще бъдат преразгледани в хода на развитие на ситуацията".

Не е ясно обаче от къде ще дойдат парите. Според първоначалното предложение ЕК ще даде 0,5 млрд. евро, а страните членки ще осигурят останалите 2,5 млрд. евро на база на размера на националния БВП. Но източници на EurAtiv твърдят, че държавите членки са поискали Европейската комисия да даде основната част от средствата. Някои страни обаче са изказали тревогата, че тези пари ще бъдат взети от кохезионните фондове или от други програми, по които са бенефициенти - например България, поне по предварителното изявление на премиера Бойко Борисов. Дипломати казаха, че ЕК ще трябва да разреши въпроса с източниците на финансиране в бъдещ момент и това не е било подходящо да се обсъжда пред турския премиер.

В допълнение на финансовия пакет ЕС се съгласи да започне разговори на високо ниво с Турция с решението да се провеждат два пъти годишно форуми с турската страна, редовни срещи по въпросите за външната политика и сигурността и тематични по енергийни въпроси. От своя страна южната ни съседка постигна обещанието за ускоряване на продължаващите преговори за улесняване на издаването на визи за Европа. Анкара получи перспективата за безвизово пътува в шенгенската зона от октомври 2016 г. Това ще стане, ако турската страна спази нужните изисквания и започне да прилага изцяло споразумението за реадмисия между ЕС и Турция от юни следващата година.

"Членството е стратегическа цел за нас. Това ще се ускори отново през 2016 г.", каза Давутоглу след срещата, цитиран от Wall Street Journal. По думите му членството на Анкара в блока "може да бъде реалност в следващите години".

Ахмет Давутоглу и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Европейска комисия

Могерини: ЕС очаква от Турция помирение с кюрдите

ЕС ще окаже пълна подкрепа за възобновяването на мирния процес между турските власти и кюрдите, и смята, че този процес сега е крайно н...

Все пак Турция трябва да изпълни редица изисквания, за да влязат в сила постигнатите решения от вчера. Финалното решение както за безвизовия режим, така и за отварянето на нови глави зависи от страните членки, като всяка държава може да наложи вето. Кипър, например, блокира няколко преговорни глави заради териториталния си спор с Анкара. Сега обаче кипърският президент Никос Анастасиадис явно не е наложил вето. След срещата снощи Ахмет Давутоглу коментира, че очаква да се намари решение за кипърския въпрос в следващите месеци.

През последното десетилетие преговорите за присъединяване на Турция не бяха много продуктивни, като са отворени 14 от 35-те глави по процеса, нужни да се договорят за влизане в блока. На 14 декември ЕС и Турция ще отворят глава 17-та за икономическата и монетарна политика. В допълнение ЕК трябва да започне да се подготвя с предложение за отваряне на нови глави. Според източници на EurAtiv това ще са глава 23 за съдебната система и основни права, 34 за правосъдие, свобода и сигурност, 30 за външа политика, 15 за енергетика и 26 за образование и култура.

Все пак Доналд Туск подчерта, че основната причина за срещата са въпросите за миграционния поток. "Нека кажа ясно, че ние не очакваме някой да защитава границите ни вместо нас. Това може и трябва да бъде правено единствено от европейци", каза той. Туск добави, че от друга страна ЕС очаква "големи стъпки към променяне на правилата на играта, когато става дума за спиране на миграционния поток, който идва към ЕС от Турция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа