Петролът сорт Brent поевтиня до 11-годишно дъно

2987
Петролът сорт Brent поевтиня до 11-годишно дъно
Снимка: Getty Images / Guliver

Цената на петрол сорт Brent падна до най-ниската си стойност от 2004 г. насам на фона на спекулациите, че производители от Близкия изток до САЩ увеличават пренасищането със суровината в борбата си за пазарен дял, предаде агенция Bloomberg.

Фючърсите поевтиняха с 2,2% на борсата в Лондон след спад от 2,8% през миналата седмица.

И Moody's смята, че петролът ще поевтинее

Международната рейтингова агенция Moody's понижи със 17% прогнозата си за цените на петрола през 2016 година, пише Expert.bg, позовавай...

Производителите се фокусират върху намаляване на разходите на фона на спада на цените, заяви енергийният министър на Катар Мохаммед Ал Сада в неделя по време на среща в Кайро на арабските износители на петрол. Същевременно в САЩ бяха включени повече производствени мощности в добива на петрола.

Цената на петрола слезе под нива, последно наблюдавани през 2008 г. по време на световната финансова криза. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изостави лимитите за добив на суровината на 4 декември, а в петък миналата седмица, 18 декември, САЩ прие законодателство, което отмени 40-годишния забрана за износ на суров петрол.

Фючърсите за Brent за февруари поевтиняха с 82 цента до 36,06 долара за барел на борсата ICE Futures Europe. Това е най-ниското ниво в дневната търговия от 2 юли 2004 г. Цените отчетоха спад от 37% през тази година, което е трета поредна година на годишно намаление.

Цената на фючърсите на West Texas Intermediate (WTI) с доставка през януари спадна с 36% до 34,37 долара за барел на борсата в Ню Йорк. В петък достигна най-ниската си стойност при затваряне от февруари 2009 г., като намаля с 22 цента до 34,73 долара. По-активно търгуваните фючърси за февруари поетиняха с 44 цента до 35,62 долара за барел.

Прогнозират още по-голямо поевтиняване на петрола

Цената на петрола падна с повече от 10% на борсата в Ню Йорк след срещата на членките на Организацията на страните износителки на петро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа