Почти навсякъде в Европа хората могат да се къпят, когато ходят на плаж

16517
Почти навсякъде в Европа хората могат да се къпят, когато ходят на плаж
Снимка: Thinkstock

Летовниците ще могат да плуват без рискове в 94,7% от 22 000-те зони за къпане, контролирани от ЕС, въпреки тревожното като цяло състояние на екосистемите на моретата и реките, съобщи Европейската агенция за околната среда.

В предишния ежегоден доклад на АЕЕ се съобщаваше, че 94% от водите за къпане в ЕС отговарят на минималните норми за качество, определени в европейските директиви. Процентът на водите за къпане с отлично качество също е нараснал и достига тази година 82,6%, сочат данните от взети проби през 2013 г. Предишната година те са били 79%.

Общо 12 европейски страни надвишават средното европейско равнище, включително Кипър и Люксембург, където всички зони за къпане са с отлично качество. След тях като най-добри летни туристически дестинации се нареждат Малта (98,9%), Хърватия (94,9%) и Гърция (93,2%), както и Германия с 2296 зони за къпане и Италия с 5511 зони съответно с 89,9% и 87,2%.

Но в шест държави са се увеличили зоните, чието качество се определя като "незадоволително". Сред тях са Франция и Испания, с което общият дял на водите с незадоволително качество достига през 2013 г. 2%. Във Франция, където има 3331 зони за къпане, езера и реки, и в Испания с 2161 места този процент е съответно 3,5% и 3%.

Италианското адриатическо крайбрежие, атлантическите брегове на Испания и Балтийско море съдържат най-много червени зони. Във Франция това са по-скоро водите и реките в централната част, които създават проблем. Предоставените от държавите членки данни измерват само присъствието на бактерии от отпадъчни води и добитък, който може да предизвика повръщане и диарии.

В оценката не се включват "отпадъците, замърсяването и други вредни за природата елементи", подчертава агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа