Полицията в Киев пусна в действие сълзотворен газ и палки

14162

Полицията в Киев прибягна до брутални мерки срещу хилядите разгневени граждани на страната от решението на Украйна да спре преговорите по подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

В свой коментар BBC описва събитията като „спомен нагледно” от т.нар. „Оранжева революция” отпреди девет години. Тогава, между ноември 2004 година и януари 2005 година имаше всеобщ национален протест срещу резултатите от президентските избори, за които се твърдеше, че са нагласени в полза на проруския кандидат Виктор Янукович. Последва анулиране на вота и второ гласуване, спечелено от Виктор Юшченко.

Тимошенко обяви гладна стачка заради ЕС

Вкараната в затвора украински опозиционен лидер Юлия Тимошенко заяви в понеделник, че ще започне гладна стачка заради решението на пр...

След като в неделя срещу понеделник в Киев излязоха 100 хил. души, които поискаха незабавно подновяване на преговорите с ЕС, през изминалата вечер те бяха по-малко, но отново тълпата беше огромна. Стигна се до сблъсъци със силите за сигурност, използване на сълзотворен газ, а полицаите биеха наред демонстрантите с палки.

Вълненията няма да спрат и украинският народ не трябва да се отказва. Така световният шапион по бокс и новоизпечен политически лидер на опозиционно движение Виталий Кличко подкрепи протеста и поиска украинците да се борят за европейско бъдеще. По-рано украинската националистическа партия „Свобода” обвини полицията за сблъсъците между демонстрантите и силите на реда в Киев.

„Всички тези силови противопоставяния бяха провокирани от правоохранителните органи. Полицията без основание използва гумени палки и сълзотворен газ против участниците на мирна акция”, заяви лидерът на „Свобода” Олег Тягнибок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа